Zanimivosti

Vojna z roboti do 2040?

A.Š.
7. 1. 2016, 11.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Črni scenarij iz serije Terminator se nam nezadržno bliža, meni Logan Streondj, kanadski pisatelj znanstvene fantastike.

Arhiv Svet24
Arnold Schwarzenegger v filmu Terminator.

Težave bodo nastopile, ko bo število inteligentnih strojev preraslo število ljudi. To naj bi se zgodilo nekje med 2040 in 2055, meni Streondj. Roboti, ki se bodo zavedali, bi znali zahtevati svoje pravice in življenjski prostor, izdelali pa bi lahko tudi učinkovite vojaške robote in človeštvu napovedali vojno. Leta 2014 so izdelali okoli 11.000 vojaških robotov, a to so samo znane in legalne operacije. 
"S takim tempom rasti lahko leta 2040 računamo na vsaj 230 tisoč vojaških robotov letno, medtem ko ima ameriška vojska pol milijona aktivnih vojakov."
V njegovem novem novem romanu Streondj opisuje prav tak scenarij. 
"Največja ironija je, da ljudje izdelujejo vojaške služabnike za nadvlado drugim ljudem. Če se ti stroji odločijo, da bodo namesto, da bi se uničevali, sodelovali skupaj, potem bi bil to zanimiv korak v smeri svetovne nadvlade," pravi Streondj.
"Z uporabo kalkulatorja in upoštevanja števila proizvedenih robotov letno in rojenih otrok, bo v 25 letih letni prirastek izenačen. Od tu naprej pa je mogoče vse."