Svet

Med jutranjo telovadbo policijskih novincev eksplodiral tovornjak bomba

STA
7. 1. 2016, 11.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V eksploziji tovornjaka bombe v centru za policijsko urjenje v libijskem mestu Zliten na zahodu države je bilo ubitih najmanj 40 ljudi. Center za urjenje je bil v času vladavine strmoglavljenega libijskega dikatorja Moamerja Gadafija vojaška baza.

Reuters
V Libiji je po strmoglavljenju Gadafija leta 2011 nastalo brezvladje, ki so ga izkoristili džihadisti.

Libijski mediji so poročali, da je eksplozija odjeknila med jutranjo telovadbo policijskih novincev.

V eksploziji naj bi umrlo najmanj 50 ljudi. Posebni odposlanec Združenih narodov za Libijo Martin Kobler je dejal, da je šlo za samomorilski napad.

V Libiji je po strmoglavljenju Gadafija leta 2011 nastalo brezvladje, ki so ga izkoristili džihadisti. Na libijskih tleh je IS našla optimalne razmere za svojo širitev, saj se številne politične stranke, plemena in do zob oborožene milice od smrti Gadafija prepirajo in spopadajo.

Libiji tako že poldrugo leto vladata rivalski vladi in parlamenta. Mednarodno priznani parlament ima sedež v Tobruku na vzhodu države, skupščina, v kateri imajo večino islamisti, pa v Tripoliju. Nasprotni strani sta sicer decembra lani podpisali sporazum o sestavi vlade narodne enotnosti, pri katerem so posredovali Združeni narodi, vendar ga nobena stran ne uresničuje.