Slovenija

Vidmarjeva vila, v kateri je bila ustanovljena OF, pristala v nemških rokah

STA
7. 1. 2016, 10.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Vidmarjeva vila pod Rožnikom, v kateri je bila 27. aprila 1941 ustanovljena Osvobodilna fronta, je pristala v lasti nemške države, piše časnik Delo. Za 2,78 milijona evrov je hišo kupilo nemško zunanje ministrstvo. Nemška veleposlanica Anne Elisabetha Prinz v spomeniško zaščiteni hiši sicer živi že od leta 2013, sprva je bila hiša v najemu.

Nikola Miljković
Zoran Janković bi raje videl, da bi bila ta zgodovinsko pomembna vila v lasti države ali mesta.

Kot danes poroča omenjeni časnik, je nemško zunanje ministrstvo vilo kupilo sredi minulega leta, Mestna občina Ljubljana (MOL) pa predkupne pravice ni uveljavila, saj za to ni imela dovolj denarja v proračunu.

Vila je bila do leta 2007 v lasti Gorazda Jančarja, od začetka novembra istega leta pa družbe Besago Anstalt iz davčne oaze Liechtenstein, ki je stavbo julija lani tudi prodala nemškemu veleposlaništvu.

Hiša ima od leta 1985 status zgodovinskega spomenika lokalnega pomena. Ljubljana pa je v letih 2007 in 2008 sofinancirala polovico stroškov obnove fasade in kritine, saj je bila stavba kot kulturni spomenik upravičena do 50-odstotnega sofinanciranja. Za obnovo je občina dala 138.239,47 evra. MOL je sicer lastnik polovice Plečnikovega spomenika pred vilo, druga polovica je v lasti Nemčije.

Iz kabineta župana Zorana Jankovića pa so se za časnik na vprašanje, kako komentirajo to, da je spomenik državnega pomena, ki ima za prebivalce posebno močan simbolni pomen, končal ravno v nemški lasti, odzvali z besedami, da bi raje videli, "da bi bila ta zgodovinsko pomembna vila v lasti države ali mesta".

Zveza borcev Slovenije nima posebnih težav s tem, da je vila pristala v rokah tujih kupcev. Kot je povedal predsednik zveze Tit Turnšek z nemško veleposlanico že zdaj lepo sodelujejo. Z nemške ambasade so sporočili, da se zavedajo zgodovinskega ozadja in da se veleposlanici zdi pomembno ohranjati spomin na upor, še navaja omenjeni časnik.