Zanimivosti

Pretirano suhe bodo morale imeti zdravniško potrdilo

STA
18. 12. 2015, 18.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Francoski poslanci so v četrtek izglasovali, da bodo pretirano suhe manekenke potrebovale zdravniško potrdilo o zdravstvenem stanju. Podprli so tudi zakon, po katerem bodo morale revije fotografije, na katerih so človeška telesa obdelana oz. retuširana, označevati kot popravljene.

Čedalje več deklet trpi za motnjami hranjenja. Razlog so pogosto fotografije v medijih, ki postavljajo shirane manekenke kot lepotni ideal.

Po novem zakonu bodo morale manekenke pridobiti zdravniško potrdilo, da je njihovo zdravje "glede na oceno indeksa telesne mase primerno za delo v (modnem) poklicu".

Kršitve zakona bodo kaznovali z zaporom do šestih mesecev in denarno kaznijo v višini 75.000 evrov.

Pretekli predlogi zakona, ki so predvidevali spodnjo mejo indeksa telesne mase, so v modni industriji sprožili številne proteste.

Na koncu so zakonodajalci odločitev o tem, ali je neka oseba presuha, prepustili zdravnikom, ki naj bi upoštevali tudi starost, spol in številne druge kriterije.

Iz zakona so izključili tudi ukrep, usmerjen proti spletnim stranem, ki so promovirale anoreksijo in bulimijo. Za osebe, ki bi na takšen način spodbujale prekomerno suhost, je bila predvidena enoletna zaporna kazen.

V Franciji za anoreksijo trpi med 30.000 in 40.000 ljudmi, od tega je 90 odstotkov deklet in žensk. To ponavadi kronično bolezen običajno diagnosticirajo pri ženskah med 15. in 19. letom starosti.