Zanimivosti

Grozljiva prerokba: Srbija bo odprla vrata sodnemu dnevu

J.P.
11. 11. 2015, 11.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Svetu resnično ne primanjkuje prerokb in napovedi, a je v njih mogoče občasno vseeno najti kaj vznemirljivega. Nič drugačna ni zgodba o služenju vojaškega roka srbskega vojaka Stevana Bogića.

S24
Kot je prerokoval, naj bi po koncu vojskovanja zavladala vlada združenih narodov in z njo mir, svet pa bo kot ena velika vas.

Med služenjem vojaškega roka v Kragujevcu leta 1912 se mu je v spanju prikazala podoba srbskega vojaka v eni od prihodnjih vojn. V eni roki je imel odprto Sveto pismo, z drugo mu je pokazal na odlomek iz Razodetja apostola Janeza Evangelista, ki govori o štirih angelih in veliki skali nad Evfratom. Ti štirje angeli naj bi bili Srbija, Črna Gora, Grčija in Bolgarija. Nato naj bi mu dejal: »Vaše države se bodo združile v vojni proti turškemu imperiji. Z zmago se boste za vedno rešili Turkov. Vendar pa je Bog temu krščanskemu zavezništvu dal ključe, ki bodo odprli vrata sodnemu dnevu. Ta vojna na Balkanu bo imela mlade – vojskovali se boste med sabo, sledila bo nova svetovna vojna. To bo prva od treh, ki bodo svetu prinesle še nikoli videno uničenje in trpljenje.«

Rusi naj bi tako rekoč čez noč prispeli v Beograd ter se od tam odpravili osvajat Evropo. V Beogradu se jim bodo pridružili Srbi. Osvojili bodo Istanbul, osvojili bodo Pariz. 

Presunljiva vizija

Na predvečer vojne s Turki leta 1912 je imel takrat štiriindvajsetletni Stevan Bogić vizijo, ki se je pojavila celo v nemških in avstrijskih časopisih. Ko bo izbruhnila prva svetovna vojna, je napovedal, bo Srbija na strani zmagovalcev, a bo zmago krvavo plačala. Kmalu po prvi bo izbruhnila druga, še bolj krvava svetovna vojna. Ta bo le nadaljevanje prve, je razkril, tako kot bo tretja nadaljevanje druge, vse tri pa naj bi nekako bile povezane z Balkanom. Kot je prerokoval, naj bi po koncu vojskovanja zavladala vlada združenih narodov in z njo mir, svet pa bo kot ena velika vas.

Opis tretje svetovne vojne

Stevan je dočakal prvo svetovno vojno in njen konec, za tretjo pa je dejal, da bo hujša od obeh predhodnic – prišla da bo brez opozorila in iznenada. Moški iz sanj mu je povedal, da bodo z neba deževale smrtonosne krogle. Na dan, ko bo izbruhnila, pa bo iz radijskih sprejemnikov prihajal le šum. Preživeli bodo tisti, ki bodo sposobni predvideti prihod katastrofe. Vsakdo bo opazil naravne pojave, a vsi nanje ne bodo pozorni: ponekod neznosno vročino, drugod ekstremen mraz, nevihte in potrese.

Kilogram zlata za liter vode

Hrana in voda bosta zastrupljena, čista voda bo redkost. Preživeli bodo tisti z zalogami hrane in vode – vse, kar bo ostalo zunaj, bo neužitno. Številni bodo, je še prerokoval Stevan, obžalovali, da niso skladiščili vode namesto drugih dobrin. Ko je prikazen v sanjah vprašal, kako dolgo bo trajala tretja svetovna vojna, mu je moški odgovoril: »Nekateri od tistih, ki so se rodili leta 1912, ko ste Srbi, Črnogorci, Grki in Bolgari odprli vrata sodbi, jo bodo doživeli in preživeli.«

Ena vera in en svetovni jezik

Po tretji svetovni vojni bo napočil čas reform, je prerokoval Stevan. Obetata se nov sistem življenja in nov koledar. Svet bo združen v eni veroizpovedi in v enem jeziku. Medicina bo napredovala, življenjska doba se bo podaljšala, prehranjevali se bomo drugače, enostavneje.

Nemčijo bodo povozili ruski tanki

Še en del Stevanovega pričevanja so napovedane napetosti med Rusijo in Kitajsko na eni ter Združenimi državami Amerike in Evropo na drugi strani. Nemčija bo v prihajajočem konfliktu potegnila najkrajšo, je napovedal. Povozili jo bodo ruski tanki. Podobna usoda menda čaka še Belgijo, Poljsko, Češko in Francijo.

Ruski tanki v Beogradu

Rusi naj bi tako rekoč čez noč prispeli v Beograd ter se od tam odpravili osvajat Evropo. V Beogradu se jim bodo pridružili Srbi. Osvojili bodo Istanbul, osvojili bodo Pariz. Eifflovemu stolpu naj bi tako bili šteti dnevi. Sodeč po Stevanovi prerokbi na to morda ne bomo več čakali dolgo.