Zanimivosti

Začeli z izkopavanjem skrivnega nacističnega vlaka

M.J.
11. 11. 2015, 10.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nekaj mesecev potem, ko sta dva raziskovalca poljskim oblastem razkrila domnevno lokacijo izgubljenega nacističnega vlaka, so se te dni pričele priprave na njegov izkop.

Zajem zaslonske slike
Ne vemo, kaj se skriva notri. Vemo pa, da je vlak dodatno zaščiten, kar bi lahko nakazovalo na dragocenosti v njem.

Pred več kot dvema mesecema so se vsi svetovni mediji razpisali o odkritju legendarnega nacističnega vlaka, katerega so Hitlerjevi vojaki napolnili z zlatom in umetninami neprecenljivih vrednosti. Sodeč po legendi, naj bi vlak nacistom na begu omogočil lagodno življenje po končani vojni. Z njim naj bi si tudi kupili pot na svobodo.

Za vlakom se je ob koncu Druge svetovne vojne izgubila vsaka sled, kot tudi o dragocenostih na njem. Po desetletjih špekulacij in nepreverjenih trditev, sta se Nemec Andreas Richter in Poljak Piotr Koper obrnila na poljske oblasti in jim obljubila razkritje lokacije, če jima bodo oblasti namenile 10 % vrednosti vsega, kar bo na vlaku najdeno.

Guardian
Mesto, kjer naj bi se vlak nahajal.

Poljske oblasti so na te zahteve pristale, vojska pa je pred nedavnim na področju, na katerem naj bi se nahajal vlak, očistila teren v velikosti nogometnega igrišča. Sedaj se bodo pričela globinska merjenja, zatem pa tudi izkopavanja, če bodo ostanki vlaka resnično najdeni.

Vlak so iskale tri tajne službe

V zadnjih 70 letih, so vlake iskale ameriška, ruska in poljska tajna služba, vendar jim ga ni uspelo najti. »Je pa to uspelo nam, ker smo lokalci,« je izjavil Piotr Koper, kateremu je skrivno lokacijo razkril nek starec na smrtni postelji.

Zgodovinarji verjamejo, da so ob koncu Druge svetovne vojne in pred ruskim navalom izginili vsaj trije nacistični vlaki, polni vrednosti, umetnin in orožja. Na področju 18 hektarov se poleg domnevno izginulega vlaka nahaja tudi impozantni dvorec Ksiaz, katerega je Hitler uporabljal kot poveljstvo za projekt Riese – mrežo podzemnih tunelov pod hribi, ki so jih kopali razni vojni ujetniki in zaporniki koncentracijskih taborišč.

Zajem zaslonske slike
Z raziskavami bo ta teden pričelo več ekip.

Preučevanje tal se začne že ta teden

Z raziskavami bo ta teden pričelo več ekip, teren pa bodo skenirali z detektorji magnetnega polja, termalnimi kamerami in radarji. Potencialno nahajališče se nahaja na območju Walbrzycha in je pod stalnim policijskim nadzorom, potem ko so se v začetku avgusta začeli tja zgrinjati avanturisti, ki so malce preveč gledali Indiano Jones.

»Pred štirimi leti nam je te informacije dala priča, ki je bila v Walbrzychu, ko je vlak izginil v aprilu leta 1945. Radarska tehnologija je postala cenejša, zato smo uspeli sami preveriti točnosti njegovih izjav,« je izjavil Koper, ki ni želel razkriti, ali ve kaj tudi o ostalih dveh izgubljenih vlakih.

»Nacisti so položili dodatne tračnice, da so vlak preusmerili s proge v izkopan tunel, tam pa so ga zasuli,« je dejala ena izmed prič. Radarski posnetki pa resnično nakazujejo na obliko, ki bi lahko pripadala vlaku.

»Ne vemo, kaj se skriva notri. Vemo pa, da je vlak dodatno zaščiten, kar bi lahko nakazovalo na dragocenosti v njem. Morda se v njem nahaja tudi zlato,« je izjavil Koper. Slednji je tudi najel odvetnike, ki bi jima v primeru najdbe zagotovila 10 % najdene vrednosti.

V vlaku se nahaja skrivna nacistična vojna tehnologija?!

Od morebitne najdbe je že sedaj profitiralo mesto Walbrzych, v katerega so se nagnetle množice turistov. Tako je depresivno rudarsko mesto, z visoko stopnjo nezaposlenosti, kar na naenkrat doživelo turistični boom.

Tretji raziskovalec, Krzysztof Szpakowski je v preteklih 12 letih v regiji, v kateri se domnevno nahaja vlak, našel na tisoče metrov rovov. V enem izmed njih si je v prejšnjem tednu tudi zlomil roko. V podzemni bazi, tako on, naj bi nacisti razvijali eksperimentalno orožje in morda tudi atomsko bombo.

Zajem zaslonske slike
Tretji raziskovalec, Krzysztof Szpakowski je v preteklih 12 letih v regiji, v kateri se domnevno nahaja vlak, našel na tisoče metrov rovov.

»Nacisti so razvijali tudi atomsko bombo in antigravitacijsko tehnologijo, zato mislim, da se na vlaku nahajajo sledi teh tehnologij. Ko sem bil otrok, smo vedeli, da se tu dogaja nekaj skrivnega. Do sedaj smo morda izvedeli le pet odstotkov resnice, ostalo pa bi nam lahko razkril vlak,« je dejal Szpakowski.