Zanimivosti

Pentagon v strahu: Ruske podmornice bodo ugasnile internet

M.J.
27. 10. 2015, 11.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Pentagon je v strahu, da bi Rusi lahko občutno poškodovali podvodne internetne kable, ki obkrožajo cel svet in po katerih poteka skoraj vsa svetovna komunikacija. Škodo, ki bi zaradi tega nastala, ne bi bilo lahko popraviti.

Arhiv Svet24
Ruske podmornice bi lahko sabotirale delovanje svetovnega spleta.

Ameriška administracija je zaskrbljena, saj, kot pravijo, obstaja verjetnost, da ruske podmornice onemogočijo komunikacijske poti v primeru mednarodnega spora. ZDA so zaskrbljene zaradi aktivnosti ruskih podmornic v območju velikega števila najpomembnejših komunikacijskih kablov, preko katerih poteka večina internetnega prometa.

»Vsak dan me skrbi, kar bi lahko storili Rusi,« trdi Frederick J. Roegge, poveljnik ameriške podmorniške flote. »Zaradi tajne narave podvodnih operacij, o podrobnostih ne bomo govorili,« še dodaja.

V septembru so ZDA nadzirale rusko vohunsko ladjo Amber, ki je plula med ZDA in Kubo in to v bližini kraja, kjer se nahaja eden izmed teh podvodnih kablov. Na srečo do pretrganja ni prišlo. Internetni kabli so pogosto poškodovani zaradi sidranja civilnih plovil. V tovrstnih primerih njihovo popravilo ne traja dolgo časa. V Pentagonu so namreč bolj zaskrbljeni, če bi prišlo do njihovega namernega uničenja, saj je v tem primeru popravilo veliko težje.

Preko podvodnih internetnih kablov se opravi približno 95 odstotkov svetovne dnevne komunikacije, podatki, ki se prenašajo pa so vredni milijarde dolarjev.

Zajem zaslonske slike
Načrt, kako potekajo podvodni kabli.

Zajem zaslonske slike
ZDA so nadzirale rusko vohunsko ladjo Amber, ki je plula med ZDA in Kubo.