Zanimivosti

Yahoo kliče na pomoč

STA
21. 10. 2015, 08.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Spletno podjetje Yahoo je v torek znova razočaralo s svojimi četrtletnimi poslovnimi rezultati. Glavna izvršna direktorica podjetja Marrissa Mayer ga bo skušala rešiti s pomočjo sodelovanja z njenim nekdanjim delodajalcem in Yahoojevim konkurentom - Googlom.

Reuters

Yahoo je v tretjem četrtletju letošnjega leta zaslužil 76 milijonov dolarjev oziroma osem centov čistega dobička na delnico. Prilagojeni dobiček brez enkratnih stroškov ali prihodkov pa je znašal 15 centov na delnico, kar je dva centa manj od pričakovanj analitikov.

Prihodki so od tretjega četrtletja lani padli za osem odstotkov na milijardo dolarjev, pred plačilom oglaševalskim partnerjem pa so nanesli 1,23 milijarde dolarjev. Analitiki so pričakovali 1,26 milijarde.

Yahoo ima v lasti še 384 milijonov delnic kitajske spletne trgovine Alibabe, vrednih skupaj okrog 28 milijard dolarjev. Z njimi namerava ustanoviti posebno podjetje Aabaco Holdings, in sicer zato, da se izogne obdavčitvi tega premoženja v ZDA. Do konca leta bo znano, kaj si o tem misli ameriška davkarija.

Marissa Mayer, ki je leta 2012 prišla na položaj iz direktorskega položaja pri Googlu, je ob objavi slabih rezultatov skušala vliti nekaj optimizma z napovedjo sodelovanja z Googlom na področju spletnega iskalnika.

Yahoo je to skušal že leta 2008, ko je odbijal poskus prevzema s strani Microsofta, vendar pa so regulatorji zavohali monopol in posel ni šel skozi.

Yahoo sedaj uporablja Microsoftov iskalnik bing, ki pa Googlu ne seže do kolen. Če bodo regulatorji sodelovanje odobrili, bo Yahoo še naprej uporabljal bing, vendar pa bo v rezultate iskanja vključil tudi tiste, ki jih bo našel googlov iskalnik.

Ne glede uspeh ali neuspeh možnega sodelovanja, pa Mayerjeva napoveduje nova odpuščanja. Od lani septembra je ukinila 1800 delovnih mest in Yahoo ima sedaj 10.700 zaposlenih. Podrobnosti bo razložila prihodnje leto, ko bodo znani poslovni rezultati iz tekočega četrtega četrtletja.

Yahoojeve delnice so se v torek po objavi rezultatov v podaljšanem borznem trgovanju pocenile za 1,6 odstotka na 32,30 dolarja. Med drugim tudi zato, ker v četrtem četrtletju pričakuje padec prihodkov do 22 odstotkov v primerjavi z enakim četrtletjem lani.