Zanimivosti

Je to dokaz, da je Hitler pobegnil iz Berlina?

R.T.
19. 10. 2015, 12.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Je mogoče, da je Adolf Hitler pobegnil iz Berlina in preostanek življenja preživel v Južni Ameriki? Teorija nikakor ni nova, bi jo pa šlo po šokantnem odkritju skrivnega predora pod nemško prestolnico morda jemati resneje.

Wikipedia

Osemdelni dokumentarec črpa iz objavljenih dokumentov FBI, ki so še nedolgo tega veljali za strogo zaupne. Sodeč po zapisanem obstaja tako možnost, da največji vojni zločinec v zgodovini v svojem bunkerju v resnici ni naredil samomora, ampak je po kapitulaciji Nemčije pobegnil v Južno Ameriko. Takratni direktor FBI J. Edgar Hoover je v skrivni poslanici zapisal: »Uradniki ameriške vojske v Nemčiji niso odkrili Hitlerjevega trupla, prav tako pa ne obstaja zanesljiv vir, ki bi zagotovo potrdil njegovo smrt.« Po koncu druge svetovne vojne so se številni strokovnjaki spraševali, če Adolf Hitler ni morda le odigral svoje smrti, ameriška vojska pa ga je celo skrivaj iskala v Španiji.

Twitter

Za lažnim zidom

Kot že rečeno, so se preiskave, ki se je, kot kaže, znašla v slepi ulici, lotili Bob Baer, nekoč zaposlen pri Centralni obveščevalni agenciji (CIA), Tim Kennedy, član enote ameriških posebnih sil, ki je po terorističnem napadu 11. septembra sledila Osami Bin Ladnu, ter Sascha Keil, nemški zgodovinar. Producenti dokumentarne serije Hunting Hitler (ang. Na lovu za Hitlerjem) so namreč odkrili, da se je 21. aprila leta 1945 na letališču Tempelhof zgodil pravi eksodus nacistov, to pa je bil tudi zadnji dan, ko so Hitlerja videli v javnosti.

Wikipedia

Ustvarjalcem dokumentarca je uspelo s pomočjo sonarja za lažnim zidom odkriti predor.

Tega dne je odletelo osem letal, domnevno naloženih s Hitlerjevo lastnino. Strokovnjaki, ki sodelujejo z ustvarjalci dokumentarca, so ugotovili, da bi nemški vodja lahko na letališče iz svojega bunkerja prišel skoraj docela pod površjem. Zadnjih 60 metrov pa je bilo vprašljivih. Sodeč po govoricah je obstajal predor, ki je teh zadnjih 60 metrov povezoval z bližnjo postajo podzemne železnice (nekoč znano kot U6, danes kot Luftbrücke). Ustvarjalcem dokumentarca je uspelo s pomočjo sonarja za lažnim zidom odkriti predor. Tako so našli manjkajoči člen med postajo in letališčem, ki bi lahko Hitlerju omogočil pobeg pred prihajajočimi Sovjeti.

V globinah džungle

Do drugega velikega odkritja so prišli v džungli province Misiones na severu Argentine. V ruševinah zgradb so se dokopali do raznoraznih nacističnih predmetov. Baer te navaja kot enega od ključnih dejavnikov, da morda le niso na lovu za mavrico. »Če bi bil SS častnik, ki mora Hitlerja spraviti iz Berlina, bi ga odpeljal v Misiones,« je dejal.