Zanimivosti

Polkovnik ve, kje je raztrosil Hitlerjev pepel. A bo ostal...

T.C.
20. 9. 2015, 17.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Sovjetski častnik, ki je leta 1970 na ukaz vrhov iz Kremlja zažgal in raztrosil ostanke Hitlerja, je na smrtni postelji razkril podrobnosti svoje naloge, ni pa želel izdati, kam je raztrosil pepel firerja in njegove življenjske sopotnice Eve Braun.

84-letni upokojeni polkovnik, znan le pod imenom Volodja, je povedal, da na svetu živi toliko neonacistov, da bi lahko ta kraj postal njihova romarska pot in bi na njem postavili še kak neumen spomenik.

Zatrdil je še, da bo skrivnost o tem, kam je resnično raztrosil pepel, odnesel s seboj v grob. Volodja je leta 1970 služil kot poročnik v posebni enoti 3. sovjetske armade, ki je delovala v Magdenburgu v Vzhodni Nemčiji. Enota je varovala krste s posmrtnimi ostanki Hitlerja in njegovih bližnjih, ki so jih našli v požganem diktatorjevem bunkerju leta 1945. 


Povedal je še, da so Hitlerjeve posmrtne ostanke še štirikrat selili sem in tja, marca 1970 pa je Moskva ukazala, da jih je treba sežgati zaradi načrtov o obnovi prostora, kjer so bili shranjeni.

In je šel. V prah...