Zanimivosti

Nov nos vzgaja na svojem čelu

M.J.
9. 10. 2015, 11.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ko so zdravniki Paulu Singletonu odkrili raka, so mu morali odstraniti nos. Rekonstruirali so mu novega in sicer iz kože na čelu in kosti iz rebra, toda ni se dolgo obdržal.

Facebook

Paulu Singletonu iz Velike Britanije so pred dvema letoma diagnosticirali agresiven tumor v nosu. Da bi preživel, so mu morali nos operativno odstraniti. Po operaciji so mu zdravniki nos sicer rekonstruirali iz kože na čelu, kosti iz reber in žile na roki, toda nadomestni nos se je obdržal zgolj šest mescev. Paulu je tumor prenehal rasti v lanskega februarja. »Fantastično je bilo slišati, da sem končno čist,« je dejal Paul.

Proteza bi odpadla, ko bi kihnil

»Zdravniki so mi pojasnili, da se vse žive celice niso mogle spojiti z mojim tkivom, ker sem imel preveč brazgotin,« je dejal Paul. »Ostala mi je samo ena nosnica in majhen štrcelj. Vohal sem normalno, izgledalo pa je grozno,« je zaključil. Kasneje je poskušal tudi s protezo, ki pa mu je povzročala same probleme in ga sramotila. Ko je kihnil je odpadla. Sedaj pa je Paul dobil novo priložnost.

Takšna rekonstrukcija je bila izvedena zgolj enkrat

Zdravniki iz bolnišnice Northwick Park v Middlesexu so mu ponudili rešitev, ki pa so jo do sedaj izpeljali le enkrat. Na čelu mu bodo poskušali vzgojiti nov nos. Proces se je začel izvajati septembra, ko so mu pod kožo na čelu vsadili napravo, ki se sama napihuje in razteguje kožo. To kožo bodo kasneje zdravniki raztegnili preko kovinskega okvirja in hrustanca, na koncu pa našili na njegov obraz.

Facebook

Upa, da si opomore do poroke

Paulova partnerica Ellie Kirkman upa, da bo Paulov obraz izgledal normalno do poroke, ki jo imata drugo leto. »Obraz se mu je popolnoma spremenil, odkar sem ga spoznala, toda sedaj ga ljubim še bolj,« je dejala Ellie. Ob njem je bila v dobrem in slabem, ko pa so jima zdravniki predstavili nov način zdravljenja, sta oba planila v smeh.