Zanimivosti

VIDEO: Nova oblika čaščenja mrtvih človeških zarodkov

R.T.
13. 9. 2015, 10.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

V tako imenovanih Look Thep lutkah naj bi živeli duhovi otrok, tjakaj naseljenih s pomočjo posebnih obredov. Lutke veljajo za nadgrajeno različico kuman thonga – čaščenja človeških zarodkov, ki so umrli v maternici.

Facebook

Na Tajskem lahko tako častijo duhove otrok, brez da bi za to potrebovali mrtve zarodke. Tajci jamčijo, da se čaščenje obrestuje – ne le običajni ljudje, tudi bolj eminentne osebe.

Denimo DJ Bookkoh Thannatchayapan, ki trdi, da je v zabavni industriji uspel s pomočjo svoje lutke Wansai. »Še istega dne, ko sem dobil lutko, sem ji kupil nekaj oblačil z otroškega oddelka,« je dejal. »Takoj po plačilu sem dobil klic – služba, ki sem jo izgubil, je bila spet moja.« Odločen, da nadalje preizkusi lutkine zmožnosti, ji je v zameno za še boljšo službo obljubil zlato verižico. Spet mu je zazvonil telefon – dobil je avdicijo za vlogo v filmu. »Zdi se mi, kot da Wansai resnično obstaja,« je še povedal Bookkoh. »Rad ga imam kot lastnega otroka.«

A le malokdo je v Bangkoku tako obseden z lutkami kot zbirateljica Mae Ning. Je ustanoviteljica spletnega kluba Look Thep in zaslužna za najbolj nedavno različico lutk. Z njimi se je začela ukvarjati pred tremi leti, da bi bolje shajala s svojim trmastim sinom. »Nisem vedela, kako bi ga naučila lepšega obnašanja, zato sem ustvarila lutko, ki ga je predstavljala. Tako se je začelo,« se spominja Mae. Od takrat je ustvarila že na tisoče lutk, katerim s pomočjo hindujske boginje Parvati vdihava otroške duše. Takšne lutke, tako Mae, polnijo praznino v življenjih številnih ljudi. A le za tiste, ki lutke ljubijo. Vsi ostali življenja v njih ne morejo opaziti.