Zanimivosti

Na Marsu vrtal in odkril vodo

R.T.
25. 8. 2015, 11.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Nasa je pod površjem Marsa odkrila velikansko količino vode. Tako se zdi vse bolj verjetno, da je nekoč na pustem planetu uspevalo življenje.

Arhiv Svet24

Rover Radovednost je zavrtal globoko v tla tako imenovanega prelaza Marias, njegov iskalnik vodika pa je zaznal velike količine vode le malo pod površjem rdečega planeta. »Na območju je le en meter pod površjem tri- do štirikrat toliko vodo, kot pod površino, po kateri je zadnja tri leta potoval rover Radovednost,« je povedal Igor Mitrofanov z Vesoljskega raziskovalnega inštituta v Moskvi. Roverju jo je pred tem zagodel kratki stik, kateremu pa so se tokrat po besedah strokovnjakov, ki z njim upravljajo, uspeli izogniti.

Rover bo ob vznožju gore iskal dokaze o pogojih, ki so morda omogočili življenje.

Na lovu za dokazi

Rover je na Marsu že tri zemeljska leta. Trenutno se nahaja v globeli blizu ekvatorja, imenovani krater Gale. Sredi globeli je gora Sharp, Radovednost pa trenutno ubira svojo pot skozi hribovja, ki vodijo proti velikanki. Kot vse kaže, je pred milijardami let krater napolnjevala voda, menijo strokovnjaki. Kar pomeni, da bi tam lahko uspevalo mikrobno življenje, če je sploh kdaj obstajalo na Marsu. Rover bo ob vznožju gore iskal dokaze o pogojih, ki so ga morda omogočili.