Zanimivosti

Megašportnik tudi na ameriških tleh

15. 8. 2015, 07.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Američani so končno začutili bobnenje najbolj mogočnega avtomobila na svetu, švedski Koenigsegg je strašil po montereyskem Classic Car Weeku.

Švedski Koenigsegg je naredil samo šest primerkov tega megašportnika, prodali pa so tudi razvojni avto – gre za enega najbolj redkih avtomobilov na svetu. Ima neverjetno razmerje teže in moči, ta znaša 1:1, 1360 konjskih moči, zapakiranih v 1360-kilogramski avtomobilček.

Koenigsegg je s tem avtom že postavil tri rekorde, saj je one:1 najhitrejši produkcijski avto, ki je odpeljal krog na dirkališčih v Spaju in japonski Suzuki, ima pa tudi rekord v pospeševanju od 0 do 300 km/h. Avto poganja 5-litrski twin turbo V8, ki ga ima tudi model Agera, iz katerega je one:1 izpeljan. Ob 1360 KM je nor tudi navor  1371 Nm, sam motor pa ima le 197 kg, zahvaljujoč uporabi karbona in aluminija.

Vozilce na fotografiji je pravzaprav šesti in zadnji primerek, ki bo kmalu prišel v roke novega lastnika nekje v ZDA. Do takrat bo Koenigseggov one:1 na ogled na slovitem kalifornijskem tednu posebnih in klasičnih avtomobilov, zgodba pa se bo zaključila to nedeljo, ko bo šved stal na Michelinovem odru na Mazdinem dirkališču v Laguni Seci.