Zanimivosti

Od danes naš planet za letos živi na kredit

STA/J.P.
13. 8. 2015, 13.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Okoljevarstvene organizacije so današnji dan razglasile za letošnji dan ekološkega dolga. Od danes dalje namreč po njihovi oceni za letos na našem planetu živimo "na kredit" - ekosisteme in vire črpamo oz. obremenjujemo bolj, kot je nosilna sposobnost planeta. Leta 2000 je bil dan ekološkega dolga oktobra, letos pa je že avgusta.

Igor Vidmar

Dan ekološkega dolga (Ecological debt day oz. Earth overshoot day) je sredi 70. let prejšnjega stoletja prvič objavil Andrew Simms iz New Economics Foundation, zdaj pa nanj vsako leto opozoril organizacija Global Footprint Network, so sporočili s slovenske Umanotere.

Gre za dan izpraznjene letne ekološke blagajne. Izračunajo ga z deljenjem svetovne biokapacitete (količina ustvarjenih naravnih virov v določenem letu) s svetovnim ogljičnim odtisom (človeška poraba naravnih virov v tem letu). To pomnožijo s 365, kolikor je dni v koledarskem letu.

"Ob sedanjih svetovnih trendih naraščajočih pritiskov na ekosisteme vsako leto ta dan obeležimo dva do tri dni bolj zgodaj," so opozorili v Umanoteri.

K preprečevanju oziroma blaženju ekološkega dolga lahko po njihovih opozorili pripomore vsak, izbira vsakega posameznika pa je vsakodnevna. "Navkljub boljši emisijski produktivnosti slovenske emisije toplogrednih plinov na prebivalca še vedno za petkrat presegajo nosilno sposobnost planeta," so izpostavili.

V Global Footprint Network so ob tem opozorili na podnebno konferenco Združenih narodov, ki bo potekala decembra v Parizu in na kateri bodo skušali svetovni voditelji doseči dogovor o zmanjšanju izpustov toplogrednih plinov. Cilj je zagotoviti, da se globalna temperatura glede na predindustrijske ravni ne bo zvišala za več kot dve stopinji Celzija, a uspeh konference - predvsem v luči nestrinjanja med razvitimi državami in državami v razvoju o primerni razporeditvi bremen - nikakor ni zagotovljen.