Zanimivosti

Najbolj skrb vzbujajoče svetovno vojno žarišče je nad nami

R.T.
13. 8. 2015, 11.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Najbolj skrb vzbujajoče svetovno vojno žarišče ni Tajvanska ožina, Korejski polotok, Iran, Izrael ali Ukrajina. Pravzaprav ga ni mogoče najti na nobenem zemljevidu na Zemlji, čeprav je vsem na očeh, le pogledati je treba v nebo.

Arhiv Svet24

V nikogaršnji zemlji, ki je orbita našega planeta, se odvija konflikt, oboroževalna tekma. Za marsikoga je praznina vesolja zadnji kraj, kjer bi pričakovali za ozemlje vojskujoče se sile. A zdi se, da vesolje ni več tako zelo prazno. Približno 1.300 aktivnih satelitov, ki se gnetejo okoli Zemlje, je zaslužnih za komunikacijo, navigacijo, vremenske napovedi in raznorazne podatke. Za vojske, ki se zanašajo na te satelite, je vesolje postalo ultimativna prednost pri prevladi. Pri tem Združene države Amerike vse bolj ogrožata Rusija in Kitajska z lastnimi vojaškimi vesoljskimi programi. Boj za prevlado pa tvega konflikt, ki bi lahko ohromil vesoljsko infrastrukturo celotnega planeta. In čeprav bi se tak boj vnel v vesolju, bi se kaj lahko razširil še na Zemljo. Obdobje napetosti med velesilami se bliža vrhuncu – Kitajska in Rusija že pilita svoje protisatelitsko orožje.

Arhiv Svet24

Situacija je danes veliko bolj zapletena. 

Možnosti je več

Poleg izstrelkov obstaja še več načinov, kako onesposobiti oziroma uničiti satelit. Vesoljsko plovilo bi se lahko približalo satelitu in na njegovo optiko naneslo barvo; lahko bi ročno onesposobilo antene, namenjene komunikaciji ali pa destabiliziralo orbito satelita. Z laserji bi bilo mogoče začasno ali trajno poškodovati njegove sestavne dele, še posebej občutljive senzorje. Združene države Amerike so spričo groženj že namenile pet milijard dolarjev za izboljšanje obrambnih in napadalnih zmožnosti njihovega vesoljskega programa.

Jedrsko orožje

Ideja o vojni v vesolju nikakor ni nova. Združene države Amerike so iz strahu pred ruskimi jedrskimi izstrelki iz vesolja že v petdesetih letih prejšnjega stoletja začele preizkušati protisatelitsko orožje. V vesolju so celo odjeknile njihove jedrske bombe, preden so tovrstno početje leta 1967 prepovedali Združeni narodi. Po prepovedi in z nastopom hladne vojne se je pričel nadzor iz vesolja – satelitski sistemi so bili še posebej pozorni na potencialne izstrelitve jedrskih konic. V tem času je Sovjetska zveza razvila in preizkusila tako imenovane »vesoljske mine« – plovila, ki bi izsledila in razstrelila ameriške satelite. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja začasa Reaganove administracije je ameriško letalstvo prikazalo svoje zmožnosti, ko so kar z letalom sklatili pokvarjen ameriški satelit.

Preveliko tveganje

Kako se je obema država v tistem času uspelo izogniti neposrednemu konfliktu? Kot pravijo strokovnjaki, sta se obe zavedali, kako ranljivi so njuni sateliti. Ti so lebdeli na mestu, vsakršen napad pa bi sprožil jedrsko vojno na Zemlji. Situacija je danes veliko bolj zapletena. V vesolju so sateliti, ki pripadajo približno šestdesetim različnim narodom. Vsi pa se ne držijo pravil, ker ta sploh niso napisana. Najbolj jih ogroža vesoljski drobir, s katerim pa je mogoče manipulirati. Tako bi lahko z eno potezo izbrisali večino satelitov, če ne že vseh.

V vesolju so sateliti, ki pripadajo približno šestdesetim različnim narodom. 

Globalna dobrina

Strokovnjaki opozarjajo, da je treba vesolje zaščiti kot globalno dobrino. Drobir bi lahko s skupnimi močmi očistili. Tako bi zmanjšali možnost, da nekdo nesrečo zamenja za namerno dejanje v času napetosti med velesilami.