Zanimivosti

Facebook in Google za internet v odmaknjenih delih sveta

STA/J.P.
2. 8. 2015, 09.52
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Spletna velikana Facebook in Google si prizadevata dostop do interneta z inovativnimi tehnologijami omogočiti tudi v bolj odmaknjenih delih sveta, kjer do sedaj zaradi pomanjkanja infrastrukture to ni bilo možno. Medtem, ko mora Facebook svojo tehnologijo še testirati, je Google že opravil prve preizkuse.

Arhiv Svet24

Google je pretekli teden podpisal sporazum s Šrilanko, v okviru katerega bodo v prihodnjih mesecih spustili s helijem napolnjene visoko tehnološke balone nad otokom. Ti bodo poskrbeli, da bo Šrilanka prva država v regiji, ki bo popolnoma pokrita z internetom.

Google je projekt Loon oznanil že leta 2013, z njim pa želi omogočiti dostop do interneta tudi v bolj oddaljenih in ruralnih predelih sveta. Do sedaj so ga testirali v Novi Zelandiji. Predvidevajo, da bodo s spuščanjem balonov v zrak nad Šrilanko končali do marca prihodnjega leta. Baloni bodo v stratosferi lebdeli okoli 100 dni in z višine oddajali internetni signal tudi na področja brez internetne infrastrukture.

Podpredsednik pri Googlu in vodja projekta Loon Michael Cassidy med drugim predvideva, da bo projekt znižal cene ponudnikov internetnih storitev na Šrilanki.

Na drugi strani sveta so v kalifornijskem štabu družbenega medija Facebook pretekli teden predstavili projekt dronov Aquila, ki so pripravljeni za testiranje v resničnih pogojih. Gre za drone na osnovi solarne energije, ki naj bi lahko v zraku ostali do tri mesece. Prenos podatkov na višini 18.000 do 27.000 metrov bo potekal z laserskimi žarki.

"Naš cilj je pospešiti razvoj novih tehnologij, ki lahko drastično spremenijo ekonomijo uvajanja internetne infrastrukture," je na blogu zapisal podpredsednik Facebooka Jay Parikh. Dodal je še, da želi Facebook zagotoviti tehnologijo drugim partnerjem, sami namreč ne nameravajo vstopiti na trg ponudnikov internetnih storitev.