Zanimivosti

Najpogostejše življenjske krize

R.T.
1. 8. 2015, 18.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Življenjska pot nas pogosto privede do točke, ko moramo potegniti črto, zajeti sapo in začeti vse od začetka. Ali smo sposobni storiti kaj takega? Življenjska razpotja za nas navadno pomenijo neke vrste težavo. Ni nujno, da gre za splošno krizo.

YouTube

V večini primerov gre za eno ali morda dve področji našega življenja, najpogosteje pa so ti krizni trenutki vezani na ljubezen, zakon, otroke, finance, prijateljstvo, poslovno življenje in bolj poredkoma na zdravje. Različni psihologi po svetu so v nekako podobnem vrstnem redu določili tudi moč občutenja stiske, čeprav seveda velja, da vsak med nami različne vrste težav dojema različno intenzivno. Tudi ne smemo pozabiti, da so nekateri med nami bolj občutljivi na dogajanje v zvezi z otroki, zato jih njihova kriza prizadene bolj kot koga drugega, nekateri drugi pa tako močno dojemajo denarne težave itd. 

Tri življenjske črte

Tudi tiste bolj splošne življenjske krize so v horoskopu pogosto močno zaznavne. Pri tem je treba omeniti najmanj tri, s katerimi se ljudje srečujemo najpogosteje.

Prva med njimi je t. i. »Saturnov povratek«, ko se ta planet po potovanju po celem krogu horoskopa nekako pri 28 do 29 letih starosti vrne na isto točko, kjer je bil ob rojstvu osebe, ki ji ta horoskop pripada. Gre za slovo od mladosti, kakor je temu rekel Prešeren, v resnici pa v tem času nekje prekinemo z nekaterimi vzorci, ki so nam ostali še iz otroštva, odraščanja, spoznavanja in prilagajanja z drugimi in predvsem s partnerjem, pa še kaj bi lahko našteli. Obenem gre tu tudi za nekoliko »resnejšo« usmeritev v nadaljnje življenje.

Krizni trenutki so najpogosteje vezani na ljubezen, otroke, finance in prijateljstva. 

Drug tak prag nas doleti pri 41–42 letih, čeprav mnogi čutijo ta vpliv že kar nekaj let prej. Gre za t. i. »polovični Uranov povratek«, kar pomeni, da se Uran v tem času postavi na nasprotno točko od tiste, na kateri je bil ob rojstvu. V tem času dobi človek prvič občutek, da se stara (ali vsaj, da ni več tako mlad) in da za njim prihajajo drugi, mlajši, sposobnejši, prodornejši. Na to se navadno odzove z novim elanom, vnemo in agilnostjo, predvsem pa z nepopustljivostjo tipa »ne dam se še«. Velik del ljudi v teh letih se skuša izkazati s podjetnostjo in športnim udejstvovanjem (dokazovanjem), zlasti pa je za to dobo značilno, da človek naenkrat daje zelo veliko na svojo zunanjost (izgled, fitnes in podobno). Psihologi pravijo, da gre tu obenem tudi za neke vrste »(prvo) življenjsko inventuro«.

Tretja taka prelomnica je »drugi Saturnov povratek«, ki ga doživljamo pri približno 58 letih. Tu je občutek, da gre za inventuro življenja, še močnejši, zato se pri teh letih marsikdo »izgubi«. Bolj labilni ljudje tu resno razmišljajo o tem, da je od tu naprej samo še hiranje in konec, zato predstavljajo – vsaj po nekih raziskavah – ravno ti letniki tvegano skupino v skupnosti.

Tudi pri soočanju s temi težavami se kaže, kako različni smo ljudje. Nekateri dajejo vtis, da so na spremembe komaj čakali, drugi ne prenesejo, da se kdorkoli vtika vanje, in tako naprej.