Zanimivosti

Telepatske povezave, ki so bile dokazane

R.T.
1. 8. 2015, 15.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Telepatija zelo dobro deluje na zelo velikih oddaljenostih. Tako so leta 1943 delali poskuse na relaciji Leningrad – Sevastopol, ki znaša okoli 1700 kilometrov zračne črte, in dosegli zelo dobre rezultate.

Twitter

Dosti bolj dokumentiran in verodostojen pa je naslednji poskus iz srede prejšnjega stoletja.

»Nasa je znatno pozornost posvetila tudi temu fenomenu in celo opravila nekatere poskuse.« - Neimenovani vir znotraj Nase 

25. julija 1959 se je na ameriško jedrsko podmornico Nautilus vkrcal skrivnosten potnik. Posadka ni skoraj ničesar vedela o njem, v glavnem pa je ves čas potovanja prebil v svoji kabini. Nautilus je 16 dni krožil po vodah Atlantika, dvakrat v vsakem dnevu pa je skrivnostni potnik ob točno določenem času kapitanu predal list, na katerem je bilo zapisanih pet simbolov. Vsakič sta se na list oba podpisala ter dodala datum in čas predaje, nato pa ga shranila v posebno kuverto v ladijski blagajni. Bistvo poskusa je bilo v tem, da je 2000 kilometrov stran v nekem prostoru za posebnim aparatom, zelo podobnim igralnemu aparatu, sedel nek drug človek – »pošiljatelj«. Ta je dvakrat dnevno v roku ene minute iz avtomata vsakič dobil po pet simbolov, nato pa se je na vsakega posebej globoko skoncentriral in ga skušal poslati človeku  prejemniku v podmornici. Tudi na tej strani so celoten potek poskusa dokumentirali, in ko so 10. avgusta v Specialnem raziskovalnem centru Westinghouse odpečatili obe kuverti in primerjali njuni vsebini, so prišli do naravnost fantastičnih rezultatov. Čez devetdeset odstotkov simbolov se je v popolnosti ujemalo, pri čemer pa matematična verjetnost ob uporabi petih različnih simbolov seveda znaša največ dvajset odstotkov. Prevara je bila ob tem izključena, saj s podmornico, ki je plula v izredno velikih globinah, tedaj ni bilo mogoče vzpostaviti niti radijske zveze. Tako so tudi največji skeptiki med vojaškimi strokovnjaki morali priznati, da je v tem primeru resnično šlo za telepatsko povezavo. 

Appolo 14

Še bolj spektakularno je slišati, da je leta 1971 član posadke Appolo 14 Edgar Mitchell baje pošiljal slike enakih simbolov četverici nadnaravno sposobnih ljudi prejemnikov na zemlji. Ker Nasa takrat ni bila pripravljena vključiti v svoj program tudi te vrste eksperimentov, naj bi Mitchell delal na lastno pest. Uradnih rezultatov o tem poskusu seveda ni, nekateri viri pa trdijo, da je po tem poletu Nasa »znatno pozornost posvetila tudi temu fenomenu in celo opravila nekatere poskuse«. 

Leta 1971 je Edgar Mitchell baje pošiljal slike enakih simbolov četverici nadnaravno sposobnih ljudi.

Sporočilo brez aparatur

Za zaključek povejmo, da telepatija ne zasluži pozornosti le zaradi zanimivosti, temveč zlasti zaradi svoje praktične uporabnosti. Medijska poročila o uspešnem eksperimentu prenosa pravega sporočila iz Inštituta za parapsihološke pojave v Novosibirsku mediju, ki je bil v Miamiju, samo potrjujejo, da se na področju telepatije dogaja veliko novega in se meje sposobnosti človekovega uma vedno bolj premikajo. Prenos natančnega sporočila brez uporabe aparatur, ki imajo omejene zmožnosti kakovosti prenosa (telefaks, telefon in drugo), predvsem pa brez možnosti dostopa tretje osebe do poslane informacije, je eden od mnogih izzivov moderne psihološke znanosti.

***TEMPLATE 32-33 Število:  Citat:Poudarek 1: Telepatija si pozornost zasluži zlasti zaradi svoje praktične uporabnosti. Poudarek 2: ***