Zanimivosti

Google povečal četrtletni dobiček in prihodke

M.J.
17. 7. 2015, 08.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Spletni velikan Google je v drugem četrtletju letošnjega leta uspel povečati dobiček in prihodke v primerjavi z enakim obdobjem lani. Vlagatelje in analitike najbolj veseli to, da se s prihodom nove finančne direktorice Ruth Porat morda končuje obdobje velikih zapravljivih projektov.

Google

Poratova je položaj prevzela konec maja, rezultati njenega zategovanja pasu pa naj bi se že začeli kazati. Google je uspel povečati prihodke in dobiček, kljub temu da se je cena pritiska na Googlov spletni oglas v primerjavi s drugim četrtletjem lani znižala za 11 odstotkov.

Google je v zadnjih letih veliko vlagal v visokoleteče projekte, kot so avtomobili brez šoferja in baloni z internetom, kar je povzročalo visoke stroške. Operacijski stroški so v primerjavi z drugim četrtletjem lani narasli za 13 odstotkov.

Kljub temu pa so se prihodki povečali za 11 odstotkov na 17,7 milijarde dolarjev. Čisti dobiček je nanesel 3,93 milijarde dolarjev oziroma 6,43 dolarja na delnico. Prilagojeni dobiček brez enkratnih stroškov pa 6,99 dolarja na delnico, kar je prvič po šestih zaporednih četrtletjih preseglo pričakovanja analitikov.

Google je število zaposlenih z lanskih 48.584 povečal na 57.148, v 12 mesecih pa so se mu delnice do četrtka podražile le za 1,9 odstotka. Po objavi rezultatov v četrtek popoldne pa so se v podaljšanem trgovanju podražile za sedem odstotkov na 645,68 dolarja za delnico.