Zanimivosti

Če kličete z ritjo, ste krivi sami!

T.C.
24. 7. 2015, 11.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Ameriško zvezno prizivno sodišče iz Kentuckyja je pred kratkim sprejelo sodbo, ki uporabnike prenosnih telefonov svari pred nenamernimi klici, do katerih pride, ko imajo telefon v žepu. Odločilo je namreč, da v teh primerih pravica do zasebnosti ni zaščitena.

Arhiv Svet24

Najpogosteje se takšen klic sproži iz zadnjega hlačnega žepa, zato jih je sodišče opredelilo kot klic z zadnje plati (butt dialing).

Arhiv Svet24

Sodišče je obravnavalo primer odpuščenega direktorja letališča v Cincinnatiju, ki je s poti po Evropi klical tajnico glavnega izvršnega direktorja tega letališča, naj mu rezervira večerjo v eni od restavracij v Bologni. Telefon je dal v žep, kjer pa se je ta sprožil in spet poklical tajnico.

Ta je nato uro in pol poslušala, kako klicatelj razpravlja o strategijah za zamenjavo njenega in svojega šefa. Vse si je zapisala in obvestila pristojne, neprevidnež pa je ostal brez službe. Odločil se je za tožbo zaradi kršenja zasebnosti, a je prizivno sodišče odločilo, da je s tem tako, kot če nekdo pozabi doma zagrniti zavese in lahko sosedje vidijo vse, kar počne.

Po razlagi sodišča pravica do zasebnosti v nobenem od teh primerov ni zaščitena. Neprevidnim uporabnikom mobilnih telefonov pa je sodišče priporočilo, naj jih zaklenejo.

Arhiv Svet24