Zanimivosti

Ameriški strokovnjak: Svet drvi proti jedrski vojni, krive so ZDA

R.T.
10. 6. 2015, 11.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

V Beli hiši so odločeni, da stopijo na vrat narodom, ki premorejo jedrsko orožje. Govora je o Rusiji in Kitajski, ki se nočeta podrediti ameriški prevladi. En strokovnjak meni, da ne bodo pomišljali, če bo treba za doseg njihovih ciljev uporabiti jedrsko orožje.

Arhiv Svet24

Tako pravi vodja Inštituta za politično ekonomijo, Paul Craig Roberts. Nekdanji pomočnik ameriškega sekretarja za ekonomsko politiko je na svojem blogu zapisal, da so ameriške namere dobro razvidne iz njihovih dveh bolj odmevnih nedavnih potez. Da bi Pekingu pokazali, kje jim je mesto, so Južnokitajsko morje opredelili kot območje ameriških nacionalnih interesov, katere so podkrepili z gradnjo pomorskih in letalskih oporišč. V ameriških očeh je drug prestopnik Rusija. Kot je zapisal Roberts, je krizo v Ukrajini zakuhal Washington, da bi jo lahko v propagandne namene uporabil proti Rusom. Roberts meni, da so Združene države Amerike s svojo napadalnostjo in očitno propagando prepričale take Rusijo kot Kitajsko, da se nameravajo spustiti v vojno, to spoznanje pa je obe državi združilo v strateškem zavezništvu. Prepričan je še, da niti Rusija niti Kitajska ne bosta sprejeli statusa vazalov, kot so ga Velika Britanija, Nemčija, Francija in preostanek Evrope, Kanada, Japonska in Avstralija. Politični analitik je zato zapisal: »Cena svetovnega miru je sprejetje hegemonije Washigtona.« 

Twitter

Paul Craig Roberts

Jedrska vojna je neizbežna

Zato je prepričan, da je svet zrel za vojno. Če dolar in z njim ameriška moč ne bo propadel in če se bo Evropa postavila na svoje noge ter se poslovila od Nata, je jedrska vojna skorajda neizbežna, meni Roberts. In da je bilo slavje v Rusiji 9. maja »zgodovinska prelomnica« – medtem ko se je večina zahodnih voditeljev odločila bojkotirati 70. obletnico poraza nacistične Nemčije, so bili tam namesto njih Kitajci. Nedavna raziskava, ki je zajela 3.000 ljudi iz Francije, Nemčije in Velike Britanije, je pokazala, da samo 13 odstotkov Evropejcev meni, da je Rdeča armada igrala ključno vlogo pri osvobajanju Evrope izpod nacističnega jarma med drugo svetovno vojno. Večina – 43 odstotkov – te zasluge pripisuje ameriški vojski. »Ker je bilo ruskih žrtev več kot pa ameriških, britanskih in francoskih skupaj, je jasno, da so Hitlerja porazili Rusi,« je izpostavil Roberts. Meni tudi, da bo ruska (vodilna) vloga kaj kmalu umanjkala iz zgodovinskih knjig. In kot je izpostavil – Barack Obama je ob obletnici omenil zgolj ameriške sile, Vladimir Putin pa se je za doprinos k zmagi zahvalil tako Britancem in Francozom kot tudi Američanom.