Zanimivosti

Krasni Kras vabi z na stežaj odprtimi borjači

Polona Krušec
22. 4. 2015, 20.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Besede, s katerimi opisujejo to pokrajino, so zgovoren dokaz o tem, kakšen biser leži na juhozahodnem delu Slovenije. Ta zdaj pričakuje tudi vas.

Mladinski hotel Pliskovica

Lepote narave, pristnost domačinov in tega, kar pridelajo njihove pridne roke, so vabitelj za vse, željne napolnitve z okusnim. Vse danosti Krasa in marljivih domačinov proslavlja tudi že dobro uveljavljena prireditev Odprti borjači. Že enajstič zapored bodo Pliskovljani iz vasi Pliskovica v občini Sežana odprli vrata domačij. Na njih nastajajo odlična vina, čebelji in zeliščarski izdelki, okusne domače jedi, zanimiva žganja, na ogled pa bodo tudi mojstrovine domačih obrtnikov – tamkajšnjega mizarja in kamnoseka, ki se poklanja temu, v kar je Kras odet in kar ga dela tako posebnega – kamnu. Sobota, 25. aprila, od 10.00 do 19.00 tako predstavlja čas, ko bodo obiskovalci postali radovedni raziskovalci. K prepoznavnosti Pliskovice je sicer gotovo precej pripomogel tudi tamkajšnji hostel, ki bo tudi infotočka dogodka, v kar 400 let stari domačiji. Ta predstavlja imeniten uspeh turizma na Krasu, ki si ga mnogi jemljejo za zgled.

Mladinski hotel Pliskovica

Za ljubitelje imenitnega

Kdor se je prireditve že kdaj udeležil, ve povedati, da je najbolj navdihujoča in mikavna prav pristnost dogodka. Duh Krasa, ki se vije po ozkih uličicah, kamnite hiše, tradicija okusov, ki jih domači pridelovalci ohranjajo in razvijajo v nove stvaritve, in ljudje so zgodba Odprtih borjačev. »Kar okoli 1000 obiskovalcev se je na ta dan že zbralo v preteklih letih in letos ni pričakovati nič drugače, tudi vreme, upamo, bo lepo,« pove Breda Durcik, predsednica Razvojnega društva Pliska, s katerim dogodek živi in se vsako leto tudi uresničuje. »Veseli nas, da lahko predstavimo tudi spremljevalni program; animacijo za otroke, iskanje pršuta, kolesarski izlet, fotografsko razstavo, voden ogled kraja, živahno godbo na pihala in še kaj,« program predstavi Breda Durcik, ki vse bralce našega časopisa vabi v to kraško vasico.

Mladinski hotel Pliskovica

Tako vas pred domačijami v Pliskovici na Krasu pričakujejo metle. Ne za pometanje, ampak kot simbol dobrodošlice v vas, na domačije, med ljudi in tisto, s čimer živijo. Njihovi domovi so na stežaj odprti.