Zanimivosti

Po ženskem prazniku danes slavijo še mučeniki

STA/M.J.
10. 3. 2015, 08.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ženske so v nedeljo slavile mednarodni dan, dva dni zatem pa svoj praznik - 40 mučenikov danes obeležujejo moški. Praznik ima korenine v krščanskem izročilu, po tradiciji pa naj bi moški na ta dan prejeli simbolično darilo v obliki suhih sliv, trnja in klobase.

Arhiv Svet24

Praznik je sicer spomin na čas vladavine cesarja Licinija v četrtem stoletju, ko se je ta sprl s cesarjem Konstantinom I. Velikim in v krščanstvu videl sovražnika, zato se je odločil kristjane spreobrniti ali odstraniti. Tudi vojakom na svojem območju je ukazal, naj se krščanstvu odrečejo ali pa bodo kaznovani s smrtjo.

Štirideset vojakov elitne legije se je temu uprlo, zato so jih odpeljali do zamrznjenega ribnika v bližini mesta Sebaste na ozemlju današnje Turčije ter jih vrgli vanj. Čeprav jim je Licinij tik pred smrtjo ponudil še zadnjo priložnost in jim ob ribnik namestil kopel s toplo vodo, ki je bila namenjena spreobrnjencem, si je premislil le eden.

A tudi ta ni preživel, potem ko je iz ledenega ribnika skočil v toplo kopel, naj bi ga po legendi zaradi nenadne spremembe temperature zadela kap. Ker naj bi se ga trpljenje vojakov zelo dotaknilo, se jim je v zadnjem trenutku pridružil eden od stražarjev, zato je bilo mučenikov na koncu vseeno štirideset.

Podarjene suhe slive, trnje in klobasa naj bi moške opozarjali, da se mučeništvo tudi v sedanjem času še ni končalo, v sodobnem času pa praznik omenjajo zlasti kot nekakšno šaljivo protiutež mednarodnemu dnevu žensk, ki je dva dni prej.