Svet

Obama in Tusk pozivata k enotnosti glede Ukrajine

M.J.
10. 3. 2015, 08.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk sta v ponedeljek pozvala k enotnosti glede reševanja krize v Ukrajini in se zavzela za dosledno uresničevanje dogovora o prekinitvi ognja. Na srečanju v Washingtonu sta se dotaknila tudi drugih varnostnih izzivov, vključno s terorizmom.

Arhiv Svet24

Obama je pozdravil uspeh nemške kanclerke Angele Merkel in francoskega predsednika Francoisa Hollanda, ki sta pred mesecem dni v Minsku pomagala izpogajati dogovor o prekinitvi ognja na vzhodu Ukrajine. "A iz izkušenj iz preteklega leta tudi vemo, da so ti dogovori brez strogega nadzora in izvajanja brez pomena," je opozoril Obama.

Poudaril je pomembnost tega, da EU in ZDA ostaneta enotni pri uveljavljanju sankcij proti Rusiji. "Glede sankcij nam je uspelo ohraniti močno enotnost," je dejal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Tusk je še pred srečanjem z Obamo dejal, da EU zaenkrat ne namerava sankcij proti Rusiji zaostriti, v pogovoru z Obamo pa je poudaril, da je treba sankcije ohraniti do popolne uveljavitve dogovora iz Minska.

Enotnost med Evropo in ZDA je sedaj bolj kot kdajkoli potrebna tudi v luči več drugih vprašanj, vključno z nevarnostjo, ki jo predstavljata skrajna Islamska država in sporazum o trgovinskem in naložbenem partnerstvu (TTIP) med EU in ZDA, je dejal Tusk.

EU mora po njegovih besedah prispevati k temu, da ustavimo nevarno širjenje ekstremizma v Libiji. "Ne moremo imeti države, v kateri vladajo gospodarji vojne in anarhija le 160 kilometrov od južne obale Evrope," je poudaril.

Priznal je, da se reševanje ukrajinske krize, boj proti terorizmu in spodbujanje trgovine zdijo zelo različni izzivi, imajo pa skupni imenovalec v obrambi temeljnih vrednot - svobode, napredka in političnega reda.

Nekdanji poljski premier je tudi dejal, da sovražniki zavezništva med EU in ZDA ne delijo le Evrope, temveč želijo zasejati seme razdora tudi med transatlantskima partnericama, še piše dpa.