Zanimivosti

'Šminka' ali uporabne novosti

Jan Kosmač / Moj Mikro
21. 12. 2014, 09.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Pozno jeseni se nam obeta nova različica sistema Android, ki jo je Google napovedal na svoji vsakoletni konferenci za razvijalce. O imenu sistema, ko je nastajal članek, ni bilo znano nič novega, Google še vedno uporablja ime Android L. Sprememb v sistemu bo več kot pet tisoč, večina od njih pa ne bo vidna uporabnikom. Kaj bo zares novega?

Očitno bodo tudi naprave s sistemom Android počasi zajadrale v 64-bitne vode. Android L namreč podpira 64-bitne procesorje in grafično knjižnico ART. Pa se bo Applova prednost na tem področju stopila.

Google za novo različico sistema Android trdi, da je najpomembnejši izid po različici 4.0 oziroma Ice Cream Sandwichu, ki je izšel oktobra leta 2011. Prinaša prenovljen, bolj moderen videz, več podprtih naprav in kup drugih izboljšav sistema. V slogu sistema Linux bo Android L deloval v avtomobilih, televizorjih, pametnih telefonih, tabličnih računalnikih in nosljivih pametnih napravah (ure, zapestnice …). 

Grafično uporabniško okolje sledi viziji, Google jo imenuje »material design«, ki dodaja v vmesnik globino. Zaslonski elementi so zaobljeni in imajo mehke robove. S senčenjem elementov, kot so obvestila, aplikacije, bližnjice, je nakazano, katere lahko premaknemo ali »tapnemo«, s čimer postajajo bolj interaktivne. Spremenjen je prikaz odprtih aplikacij (večopravilnost). Namesto prikaza »sličic« vseh odprtih aplikacij dvodimenzionalno so te zložene kot kupček kart. Podobno, kot smo tega vajeni v mobilni različici brskalnika Chrome. Prenovljen je tudi sistem obvestil, obvestila so razvrščena po pomembnosti in v obliki kartic, s katerimi lahko delamo podobno, kot smo tega vajeni v storitvi Google Now. Obvestila lahko tudi izklopimo, tako da vključimo funkcijo »Ne moti«.

Na področju varnosti je dobrodošla možnost avtentifikacije s pametno nosljivo napravo. Sistem zazna bližino pametne ure, ki jo imamo na zapestju, in aktivira napravo. Na primer v avtomobil vgrajeni infozabavni sistem s sistemom Android. Podobno, kot se na primer odklene avtomobil, ko v svoji bližini zazna voznikov brezžični ključ. Sistem bo tudi vedel, kdaj smo doma (varno okolje) in zaslona ne bo zaklepal, dokler doma ne bomo zapustili. V takih primerih ne bo treba tipkati kode PIN, vedno ko bomo želeli uporabiti napravo. Bodo pa pomembna obvestila izpisana tudi na zaslonu sicer zaklenjene naprave. Pričakovano ima Android L vgrajeno tako imenovano mrtvečevo stikalo (kill switch), ki onemogoči uporabo ukradene ali izgubljene naprave, tudi če je bila ta povrnjena na tovarniške nastavitve.

Na zaslonu hitrih nastavitev, kjer na primer prižigamo in ugašamo vmesnika Bluetooth ali Wi-Fi, smo opazili funkcijo, ki se nam zdi zanimiva. Podpora za zrcaljenje zaslona na zaslon televizorja prek Googlove napravice Chromecast. V članku o njej (tinyurl.com/p9oxbuf) smo to možnost napovedali. Omogoča pa veliko, od igranja mobilnih iger do ogleda filmov, ki smo jih sicer gledali na zaslonu mobilne naprave, na domačem televizorju.

Pri uporabi mobilnih naprav nam je vse bolj pomembno, koliko časa zdrži baterija. Izdelovalci naprav, predvsem pametnih telefonov, v te vgrajujejo mehanizme varčevanja z energijo in možnost, da naprava preide v način izredno nizke uporabe, ko je baterija že blizu konca (posebni varčni način). Vse za to, da dobimo vsaj še nekaj časa za opravljanje nujnih storitev. Podobno nalogo ima Googlovo orodje »projekt Volta«. Z izključitvijo vseh nepotrebnih porabnikov elektrike v telefonu v primeru nuje dobimo nekaj dodatnega časa uporabe. Koliko, bo odvisno od naprave – pri nekateri več, pri drugi manj. Vemo pa, da je pribitek časa pri telefonu Nexus 5 ura in pol. Orodje bodo lahko uporabili tudi pisci aplikacij in optimizirali njegovo delovanje v luči porabe energije.