Zdravje

Idealna prehrana za krvno skupino A

A.P.
21. 12. 2014, 09.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

Krvna skupina A naj bi bila po mnenju strokovnjakov najstarejša skupina, saj naj bi jo imeli že ljudje iz pradavnine; lovci, ki so se spremenili v poljedelce. Ravno zaradi tega imajo ljudje s krvno skupino A občutljiv prebavni sistem.

To so ljudje, katerih toleranca do živalskih beljakovin je majhna, morali se bi držati klasičnih vegetarijanskih jedi in uporabljati čim manj mlečnih proizvodov. Razlog je v tem, da se pri teh osebah proizvede manjša količina želodčne kisline, kar povzroči težje prebavljanje mesa in slabšo absorbcijo vitamina B12, ki se nahaja v rdečem mesu.

Znanstveniki ljudem s krvno grupo A priporočajo žitarice, zelenjavo, sadje ter stročnice. Tofu in spirulina bi morali postati njihovi najboljši prijatelji. Priporočljivo je jemanje dodatkov k prehrani, ki vsebujejo prebavne encime. Priporočajo se tudi lažje telesne aktivnosti, saj težko kooperirajo s stresom.

Redijo se zaradi mesa, mlečnih proizvodov, graha, pšenice, sladkorja in bele moke, hujšajo pa s pomočjo lanenega in oljčnega olja, soje, ananasa, spiruline in zelenjave.

Kateri hrani se morajo izogibati? Nekaterim vrstam mesa, nekaterim ribam in morskim plodovom, nekaterim sirom in drugim mlečnim proizvodom, nekaterim vrstam olja, pistaciji, grahu, začimbam (paprika, poper, kis), sokovom (pomarančni, papajin), mineralni vodi, pivu in žganim pijačam, sadju (banane, papaja, pomaranča, kokos, mandarije, mango), zelenjavi (zelje, gobe, paprika, krompir, paradižnik).

Kaj naj jedo? Olje (oljčno, laneno in orehovo), sadje (ananas, borovnice, brusnice, limeta, limona, fige, češnje, višnje in marelice), pijača (zeleni čaj, kava, črno vino), zelenjavo (artičoke, blitva, brokoli, buča, zelena, česen, hren, koromač, koleraba, repa, kumara, špinača, čebula), oreščke (kikiriki, laneno seme, orehi, kikirikijevo maslo), od rib pa samo lososa, skuše, sardele, bakalar in postrv.

Kaj lahko jedo pogojno? Meso (puran, piščanec), ribe (cipelj, tuna), mlečne proizvode in jajca (feta sir, lososove ikre, jogurt, kefir, kokošja jajca, kozje mleko in mocarello), oreščke (pinjole, lešnik, sončnična semena), zelenjavo (cvetača, kisle kumarice, radič, redkvice), sadje (avokado, breskev, dinja, grozdje, jabolko, jagode, kaki, kivi, hruške, lubenice, maline, ribez, šipek), začimbe (cimet, koriander, kumina, lovor, muškatni oreh, rožmarin, sol, vanilija), čokolada in belo vino.