Zanimivosti

To mlado dekle je odšlo v boj

M.J.
23. 11. 2014, 12.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Dekle iz Danske je ena izmed zadnjih, ki je prišla z zahoda v Kobane. To sirsko mesto že nekaj časa oblegajo džihadisti Islamske države, dekle pa se je odločilo, da se bo borilo na strani Kurdov.

Facebook

20-letna Joanna Palani je kurdskega porekla, na Danskem pa živi že od svojega tretjega leta. Ker ni mogla več spremljati dogajanja v mestu Kobane, se je odločila odpotovati tja, vzeti orožje v roke in se boriti za vrednote, v katere trdno veruje.

Na svojem Facebook profilu je objavila status, v katerem opisuje manjšo poškodbo stopala, ki jo je staknila med težkim napadom džihadistov na Kobane. Objavila je tudi fotografijo, na kateri se smeji v vojaških oblačilih in z ameriško jurišno puško v rokah. »Se vidimo jutri v prvih bojnih vrstah,« je sporočila džihadistom.

Pred odhodom v Sirijo je dala intervju za danski časopis Politiken in dejala, da bi isto ravnala če bi islamski ekstremisti napadli Dansko. »Ljubim Dansko. Tukaj sem odrasla in rada imam svobodo naše družbe. Da bi kdo napadel Dansko bi odšla v prvo bojno linijo z Dansko zastavo okoli ramen,« je izjavila. »Imam kurdsko družino in trenutno so Kurdi tisti, ki so jih napadli islamisti s spranimi možgani,« je pojasnila Palani.

Pridružila se je kurdskim borcem enote YPJ, ki jo sestavljajo samo ženske. Te pa islamisti prezirajo in se jih bojijo, ker verjamejo, da če jih v smrt pošlje ženska, ne bodo odšli v raj. »Če me ujamete ali umrem, bom ponosna zaradi česar sem umrla. Da bi se bala posledic prihoda sem, na to nikdar ne bi niti pomislila,« je dejala na koncu.