Zanimivosti

V Albaniji za javnost odprli tajni bunker Enverja Hoxhe

M.J.
23. 11. 2014, 12.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Albaniji so v soboto za javnost odprli mogočen, skrivni jedrski bunker nekdanjega albanskega diktatorja Enverja Hoxhe, ki obstaja še iz časov hladne vojne. Bunker je paranoični komunistični režim zgradil pred desetletji, in sicer v strahu pred napadom z Zahoda, do katerega nikoli ni prišlo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Arhiv Svet24

V soboto odprto podzemno zatočišče, ki se nahaja vzhodno od prestolnice Tirana, meri 2685 kvadratnih metrov, razteza pa se na petih nadstropjih in zajema 106 sob, vključno s kinodvorano.

Postelja nekdanjega diktatorja, na kateri je rdeča vzmetnica, je še vedno na svojem mestu, ob strani pa stoji mizica s sovjetskim radiom na njej.

Bunker je bil skrivaj zgrajen med letoma 1972 in 1978 in je bil opremljen tako, da bi lahko služil kot glavni štab centralnega komiteja in komunistične skupščine v primeru vojne.

Vodič je ob odprtju bunker označil kot kompleks s petimi zvezdicami.

"Odločili smo se, da bomo vse odprli," je povedal albanski premier Edi Rama, ko je obiskal zatočišče.

"Ideja o gradnji bunkerja se je pojavila po obisku Hoxhe v Severni Koreji leta 1964," je ob odprtju pojasnila tiskovna predstavnica obrambnega ministrstva Edlira Prendi. Obenem je dodala, da se je še do pred kratkim gromozanski bunker nahajal na seznamu albanske vojske pod oznako "strogo tajno".

Med 40-letnim vladanjem Hoxhe je bila Albanija ena izmed najbolj izoliranih držav na svetu, saj je bil Hoxha obseden z morebitnim napadom z Zahoda.

Danes, 24 let po padcu režima, je dežela še vedno prepredena z ostanki približno 700.000 bunkerjev. Po navedbah oblasti so bile strukture, ki jih lokalno prebivalstvo imenuje "gobice", zgrajene kot neuničljive, ki lahko obranijo ljudi pred večmilijonsko vojsko.

Glede na navedbe nekaterih virov je imel Hoxha, ki je umrl leta 1985, okoli Tirane vsaj štiri skrivališča, zgrajena samo zanj in njegovo družino.

Bunker bo odslej v pristojnosti ministrstva za turizem in kulturo in bo prav tako služil kot muzej in razstavni prostor za umetnike.