Zanimivosti

Na ISS prispela prva ruska kozmonavtka

STA
26. 9. 2014, 08.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

Na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) je danes prispela prva ruska kozmonavtka, ki je hkrati prva Rusinja v vesolju po 17 letih. Družbo v vesoljskem plovilu sojuz sta ji delala še ruski kozmonavt in ameriški astronavt. Z njihovim prihodom posadka ISS spet šteje optimalnih šest članov.

Arhiv Svet24
Sojuz z 38-letno Jeleno Serovo, Aleksandrom Samokutjajevim in Barryjem Wilmorom je v vesolje z izstrelišča v kazahstanskem Bajkonurju poletel v četrtek zvečer. Po približno šesturnem letu je več kot 400 kilometrov oddaljen ISS dosegel nekaj po četrti uri zjutraj po srednjeevropskem času, je sporočila ruska vesoljska agencija Roskozmos.

Trojica se je pridružila Rusu Maksimu Surevu, Nemcu Alexandru Gerstu in Američanu Reidu Wisemanu. Misija kozmonavtov in astronavta, ki so danes prispeli na ISS, bo predvidoma trajala 168 dni. V tem obdobju je predvidenih tudi več opravil zunaj postaje ter številni poskusi, vključno z medicinskimi, je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejala Serova. Serova je prva Rusinja po 17 letih, ki se je odpravila v vesolje, in prva ruska kozmonavtka na ISS sploh.