Zanimivosti

Vampirji res obstajajo!

Irena Pan
6. 6. 2014, 15.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Tako vsaj zatrjuje klinični psiholog Albert Bernstein in avtor uspešnice Čustveni vampirji, ki je v slovenskem prevodu nedavno izšla tudi pri nas. Ti vampirji vam sicer ne bodo izpili krvi, zato pa bodo do konca posrkali vašo čustveno energijo, vam zlomili srce, izpraznili denarnico ali pa vam življenje spremenili v bojišče.

Precej melodramatična prispodoba, ki jo uporablja Albert Bernstein, je v bistvu zgolj v vampirske kostume preoblečena klinična diagnoza posameznih osebnostnih motenj. Tisti, ki jih imajo, svet doživljajo drugače kot vsi drugi, imajo precejšnje težave z nadzorovanjem svojih hotenj in kar je še najpomembnejše  za njihove bližnje, povzročajo izjemno težavne medsebojne odnose. Preprosto povedano, z osebnostnimi motnjami nimajo toliko težav tisti, ki jih imajo, temveč vsi drugi v njihovi okolici.

Ni človeka, ki ne bi imel v svoji bližini vsaj enega vampirja. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ima kakšno od osebnostnih motenj vsaj eden od desetih ljudi. Morda je to vaša soseda, ki s svojimi večnimi razprtijami spravlja v obup celotno sosesko, ali pa vaš šef, ki  meni, da je najboljši, najpametnejši in najsposobnejši človek na tem planetu, vi pa morate za njim pospravljati zmedo, ki jo ustvarja.

Morda ima vampirske čekane tudi vaš sodelavec, ki je z vami tako zelo prijazen, potem pa odkrijete, da vam rovari za hrbtom. Ali pa še huje, morda se kakšen skriva tudi v vašem domu. Vaš partner, ki zna biti tako zelo vznemirljiv, če le ne zahtevaš od njega tudi zanesljivosti, ali pa vas je pritegnil s svojo skrbnostjo in ste na koncu odkrili, da ste zaprti v nepredušni kletki njegovega ali njenega ljubosumja.

Čustveni vampirji se na prvi pogled zdijo kot povsem običajni ljudje, pogosto so celo privlačnejši kot drugi in zato še toliko nevarnejši. V trenutku, ko jim prekrižaš načrte ali pa kadar se počutijo ogroženi, četudi zaradi vam povsem nerazumljivih stvari, se bo namreč prebudila njihova vampirska narava in prav nič ne bodo oklevali, da ne bi v vas zasadili svojih čekanov.

Da bi zadovoljili svojo trenutno potrebo, bodo od vas mojstrsko izmamili ljubezen, denar, pozornost, delovne dosežke, zahtevali bodo vaše telo, dušo in srce in prav nič jim ne bo mar, kako se ob tem počutite. Njihove potrebe bodo zanje vedno pomembnejše od vaših, pravila zanje ne bodo veljala in prav nikoli ne bodo ničesar krivi. Če ne bodo dobili tistega, kar bodo od vas hoteli, vas bodo bombardirali s celotnim arzenalom čustvenih izbruhov, od tistih bolj prefinjenih pa vse do hudih napadov.

Albert Bernstein je v svoji knjigi izbral pet osebnostnih motenj, s katerimi se je kot terapevt najpogosteje srečeval pri svojem 30-letnem delu. In ker je prepričan, da ni nujno, da bi morali o resnih stvareh govoriti zgolj resno, bralca izjemno iskrivo in zabavno popelje v temačni svet vampirjev, obenem pa ponudi vrsto strategij, s katerimi se lahko ubranite, da ne bi tudi vi končali z bolečim vratom in povsem izpiti.

Antisocialni čustveni vampirji

Teh je več vrst, za vse pa velja, da se nikakor ne morejo upreti vznemirjenju. Pustolovci vas pritegnejo s privlačnostjo in vznemirljivostjo ter povsem izčrpajo s svojo neodgovornostjo in egocentričnostjo. Zaščitite se tako, da vsaj vi uporabljate razum, če ga že oni ne marajo. Prodajalce rabljenih avtomobilov privlači prevara, vas pa pritegnejo s sladkimi obljubami, ki jih nikoli ne izpolnijo.

Da ne bi končali izpiti, morate pri njih vedno prebrati tudi droben tekst. Ustrahovalce privlači premoč nad drugimi, pritegnejo vas z iluzijo, da so močni, in vas nato povsem izpijejo z ustrahovanjem. Če jim želite pobegniti, se morate spomniti, da lahko v bitki z njimi zmagate zgolj s svojo pametjo.

Histrionični čustveni vampirji

Poznamo izumetničene igralce in prijazne nasilneže. Pri izumetničenih igralcih je vse zgolj predstava. To, kar vidite, ni tisto, kar boste v resnici dobili. Pritegnejo vas s šarmom, lepoto, seksapilom in izčrpajo z zahtevami po vaši nenehni  pozornosti. Njihovo življenje je kot telenovela in če ne boste pazili,  boste postali del njihovega scenarija.

Druga vrsta histrioničnih vampirjev, prijazni nasilneži,  pa si tako zelo želi priznanja, da v sebi zanika vse, kar bi lahko pri drugih povzročilo neodobravanje. Pritegnili vas  bodo s prijaznostjo in požrtvovalnostjo ter nato izčrpali s pasivno agresijo, ki pa je ne bodo priznali niti samim sebi. Medtem ko bodo uničevali vaše življenje, bodo trdili, da vam želijo zgolj dobro. Zaščitite se tako, da jih zgolj hvalite, vse druge možnosti vam bodo povzročile hud glavobol.

Narcistični vampirji

Zanje sta značilen velik ego in pomanjkanje kakršnega koli sočutja. Za samooklicane legende je dovolj že prepričanje, da so najpametnejši, dosežki jih ne zanimajo. Privlačila vas bosta njihova pamet in potencial, zaradi njihovega večnega obtoževanja okolice,  ki jim po njihovem mnenju preprečuje, da bi uresničili svoj potencial (vključno z vami), pa boste končali povsem izpiti. Najboljša zaščita pred njimi je, da ste pozornejši na njihove resnične dosežke kot pa na njihove besede.

V nasprotju z njimi bodo superzvezdniki storili vse, da bi uspeli. Pritegnili vas bodo s svojo karizmo, energijo pa vam bodo posrkali s tem, da bodo njihove potrebe vedno na prvem mestu in da vas bodo zavrgli takoj, ko zanje ne boste več koristni. Če se želite pred njimi zaščititi, se nikoli ne zadovoljite z njihovimi obljubami in zahtevajte plačilo vnaprej.

Obsesivno-kompulzivni vampirji

To so tisti, brez katerih ne bi bilo nikoli nič narejeno tako, kot bi moralo biti. So pretirano delavni in perfekcionisti, ki pa se v množici detajlov povsem izgubijo in zato niso sposobni videti širše slike. Pritegnili vas bodo s kompetentnostjo, trdim delom in pozornostjo na detajle ter vas izpili z neizprosnim kaznovanjem, če ne boste tako zelo kompetentni in pozorni na vsako še tako nepomembno podrobnost kot oni. Edina zaščita pred takim vampirjem  je, da se že na začetku z njim pogodite, kaj naj bi bil rezultat vajinega dogovora, in nato ne dopustite, da bi se kakorkoli vmešaval v vaše delo.

Paranoidni vampirji

So vizionarji, ki vedno iščejo resnico in vidijo tudi tisto, česar drugi ne. Lahko odkrijejo največje skrivnosti vesolja,  pa tudi vidijo stvari, ki jih sploh ni. Premamili vas bodo s sposobnostjo, kreativnostjo, pozornostjo in s tem, da bodo do vas  izjemno zaščitniški, nato pa vas bodo izpili z ljubosumjem, neomajnimi predsodki ter navzkrižnim zasliševanjem. Odlično uspevajo tudi kot vodje kultov ali političnih strank. Zaščitili se boste zgolj s tem, da boste znali ločiti njihove resnično vizionarske ideje od popolnoma nesmiselnih, in tako, da ne boste nikoli več kot enkrat odgovorili na isto vprašanje.