Zanimivosti

Ogromen asteroid že v bližini Zemlje

G.G.
6. 6. 2014, 09.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Te dni mimo našega planeta drvi asteroid v velikosti nogometnega igrišča. Na srečo bo zgrešil Zemljo, astronomi pa so zaskrbljeni, ker so ga opazili šele konec aprila.

Znanstveniki so šele konec aprila ugotovili, da bo ta teden mimo Zemlje letel velikanski  asteroid. Uradno ime za 325 metrov širok asteroid je 2014HQ124, ljubkovalno pa so ga poimenovali Zver (Beast). Za primerjavo dodajmo, da je meteorit, ki je lani eksplodiral okoli 30 kilometrov nad ruskim Čeljabinskom imel premer okoli 20 metrov, toda njegov udarni val je kljub temu poškodoval stavbe in okoli 1000 ljudi.

Tako velika gmota bi predstavljala veliko nevarnost za naš planet, toda na srečo je pot Zveri  dovolj daleč stran od Zemlje. Po izračunih Nase bo najbližje Zemlji v nedeljo.

Za nekatere astronome pa je zaskrbljujoče, da so asteroid, ki bi imel pogubne posledice za življenje na Zemlji, opazili tako pozno. »Če bi padel na Zemljo, bi se sprožila energija, ki je ne bi merili v kilotonih, ampak v megatonih,« je dramatičen ameriški astronom Bob Berman.