Zanimivosti

Dekle, ki se pogovarja s sloni

J.P.
6. 6. 2014, 10.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Sedemnajstletno dekle iz Indije velja za pravo šepetalko slonom, saj ima po njenih besedah z njimi nekakšno vez. Zato upa, da se bo lahko ukvarjala z njimi, ko zaključi s šolanjem.

Nirmala Topno iz vzhodne Indije je že od malega bila za petami svojega očeta Marina in drugih moških iz njenega okoliša, kadar so se divji sloni premikali skozi poseljena območja v bližini mesta Rourkela. Kaj kmalu je postal razviden njen izreden čut za živali – kljub svoji rosni mladosti in drobni pojavi je uspela slone pošiljati nazaj v džunglo.

V Indiji je pravcata zvezdnica postala lani, ko je uspela preokreniti dva tropa slonov. Takrat je dejala, da si »še nobena ženska na tem območju ni upala narediti, kar sem naredila jaz – kaj šele pri teh letih. Zaradi mojega poguma me imajo ljudje za šepetalko slonom. Verjamejo, da imam nekakšno moč nad njimi.«

Črede slonov preusmerja s svojim glasom, telesno govorico, z gorečimi baklami, v skrajnem primeru pa tudi z očesnim stikom.

Lanskega novembra pa je bila poleg, ko je krdelo divjih slonov napadlo in ubilo njega 50-letnega očeta Marina. Tistega dne sta prišla na pomoč vaščanom, katerim so pretili sloni. Ti so bili razjarjeni, saj so jih ljudje skušali spoditi s kamenjem. Z očetom sta se nemudoma odpravila na delo – ločila sta se, da bi zmedla živali in jih pognala nazaj v džunglo. Tedaj je zaslišala klice drugih moških, da nekdo umira. Stekla je za glasom in prišla do očeta, ležečega na tleh. Poleg je stal velikanski slon. »Jezna sem bila nanj. Rekla sem mu, naj gre in ga gledala v oči. Obrnil se je in zbežal.« Za njenega očeta upanja ni bilo.

Svoje življenje namerava posvetiti slonom.

Vendar pa si zaradi nesrečnega dogodka ni premislila – odločena je namreč, da bo na vladni ravni delovala za zaščito teh živali, takoj ko zaključi z izobraževanjem. Vlada ji je namreč iz spoštovanja do dela, ki ga je opravljal njen oče, obljubila službo, v kateri bo varovala živali pred krivolovci.