Zanimivosti

Japonci predstavili robota s srcem

G.G.
5. 6. 2014, 12.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Robot Pepper naj bi bil sposoben prepoznavati človeška čustva in odigrati različne vloge. Prodajati jih bodo začeli prihodnje leto, njihova cena pa bo okoli 1400 evrov.

Twitter

Japonci so naredili še korak dlje na področju robotike. Podjetje Softbank je predstavilo robota imenovanega Pepper, ki naj bi bil sposoben prepoznavati človeška čustva. Robot je opremljen z umetno inteligenco, ki mu omogoča, da analizira geste in tone človeškega glasu.

»Ljudje drugim pogosto očitajo, da so brez čustev, da so kot roboti,« je na predstavitvi dejal direktor podjetja Softbank Masajoši Son in dodal, da »bomo prvič v človeški zgodovini robotu dali srce.«

S podjetja so še sporočili, da bodo lahko ljudje z robotom komunicirali podobno kot s prijatelji, sposoben pa bo opravljati različne naloge. Med drugim bi lahko odigral vlogo varuške in medicinske sestre. Prodajati jih bodo začeli prihodnje leto, njihova cena pa bo okoli 1400 evrov.

Na Japonskem pričakujejo, da se bo zaradi hitro starajočega prebivalstva povečalo povpraševanje po robotih, ki bi na nekaterih področjih lahko nadomestili človeško delovno silo.