Zanimivosti

Je bila Madeleine zakopana blizu letovišča?

Č.K.
4. 6. 2014, 19.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Primer britanske deklice Madeleine McCann po sedmih letih od njenega izginotja še vedno buri duhove. Policija vnovič preiskuje območje letovišča, kjer je deklica izginila.

Reuters

Mala Madeleine je izginila maja 2007 iz stanovanja v letoviškem kraju Praia de Luz na jugu Portugalske, kjer je z družino preživljala počitnice. Njeni starši, ki so v času izginotja večerjali v bližnji restavraciji, so prepričani, da je bila njuna hči ugrabljena. Njeno izginotje je takoj pritegnilo pozornost medijev po vsem svetu.

Začela se je obširna policijska preiskava, a o Madeleine se je izgubila vsakršna sled. Kljub vsemu so preiskovalci britanskega Scotland Yarda delo nadaljevali. Na dan so začeli prihajati nove teorije in dokazi, zato so se tudi odločili za nove preiskave na območju letovišča na jugu Portugalske.

 

V okviru nove preiskave želijo zaslišati 38 posameznikov, ki prihajajo iz kar petih evropskih držav. Policija želi o njih zbrati čim več podatkov, takojšnjih aretacij pa ni za pričakovati, je otoškim medijem zaupal neimenovani vir. »Med osumljeni ni staršev deklice in prijateljev, s katerimi so bili tistega usodnega maja pred sedmimi leti v portugalskem letovišču,« je še dejal neimenovani vir.

Obenem so že v ponedeljek preiskovalci Scotland Yarda skupaj s portugalskimi kolegi zaprli območje okoli priljubljenega letovišča. Kot so zapisali v izjavi za javnost, bodo v naslednjih dneh preiskali tri območja v neposredni bližini letovišča. Območje nameravajo sprva preiskati, nato prekopati, saj so prepričani, da jim bo tako uspelo najti nove dokaze, povezane z izginotjem male deklice, katere zgodba je odmevala po vsem svetu.

Reuters

Na vprašanje britanskih novinarjev, ali morebiti preiskujejo nove sledi, so preiskovalci odgovorili, da gre za rutinske preiskave, prav tako so zavrnili govorice, da naj bi iskali truplo male deklice. Britanska policija je sicer pred tremi leti primer ponovno odprla, saj sta starša Madeleine zahtevala revizijo primera. Njun čustven poziv je takrat podprl tudi britanski predsednik vlade David Cameron.

Reuters

McCannova sta namreč po neuspešni portugalski preiskavi sprožila svojo, ki je pokazala, da so lokalni preiskovalci spregledali številne dokaze in sledove ter da preiskave niso opravili dovolj temeljito, kar pa je portugalska policija takrat ostro zavrnila. Kljub vsemu starši še niso izgubili upanja in so prepričani, da je njuna deklica še vedno živa.