Zabava

V boju proti amerikanizaciji

U.K.
4. 6. 2014, 19.10
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Gogol Bordello so večni nasprotniki plehkosti, globalizirane pop kulture in tako rekoč križarji v boju proti amerikanizaciji.

In kmalu jih bomo lahko videli v Sloveniji. Prihajajo s prvovrstnim šovom, prepoznavno kombinacijo vrhunskega muziciranja in teatralnega nastopaštva. Multietnična skupina iz New Yorka koncertira v sklopu evropske turneje Gonzo Turbo Auto Pilot Toura ob predstavitvi novega albuma Pura Vida Conspiracy. Samo za vas bodo nastopili na ekskluzivnem koncertu v Cvetličarni. Obetamo si vrhunec nebrzdane energije ukrajinskega priseljenca Eugena Hutza s pisano podporo ameriških emigrantov iz Rusije, Belorusije, ZDA, Etiopije, Ekvadorja in azijskih back vokalistk. Po njihovem nastopu pa bodo zbrani lahko poplesavali še naprej ob didžeju Harisu Piltonu!

Karavana glasbenikov, ki po svetovnih odrih nastopa že 15. leto (od leta 1999), navdušuje z inovativno mešanico romske in vzhodnoevropske melodike. Punkovskim, dub in kabaret aranžmajem s primesmi klezmerja, reggaeja, skaja dodajajo raznolikost z zvokom harmonike, violine in mešanice jezikov.

Gogol Bordello je nedvomno skupina, ki jo morate videti v živo. Tokrat se predstavljajo s svojim šestim albumom Pura Vida Conspiracy, uporniška skladba Malandrino pa najavlja, »da se zabava lahko začne«. 12 novih skladb je prežetih z idejami vzhodnjaške filozofije o spajanju razpadle in spodbujanju svetovne zavesti. »Zame je glasba način raziskovanja človeškega potenciala,« pravi Hutz, ki z udarnimi nastopi to energijo širi med publiko.

V zadnjih letih so bili razglašeni za »najbolj vroč svetovni band iz New Yorka« (revija Billboard) in za »najbolj divjo živo skupino« (revija Rolling Stone).” Nastopili so na največjih ameriških in evropskih festivalih (Coachella, Lollapalooza, Bonnaroo, Roskilde, Rock am Ring, Reading and Leeds), na turneje pa so se podali s skupinami kot so Primus, Flogging Molly in Cake. Svetovno pojavnost pa so dosegli tudi z nastopom z Madonno na London Live Earth koncertu leta 2007, kjer so skupaj zaigrali skladbo »La Isla Bonita« in v njenem filmu »Filth And Wisdom«.

O njihovem pomenu gotovo pričajo nastopi na tv oddajah, kot so Jimmy Kimmel Live, Late Night Show z Davidom Lettermanom, Henry Rollins Show in Late Night s Conanom O'Brienom.

Kaj je Eugen Hutz dejal o Pura Vida Conspiracy:

»Ko se deremo z odra, opažamo, da so kulturne razlike pravzaprav maske. Primerne zgolj za maškarado, ki ne razkriva bistva. Pravi obraz človeka se skriva za masko. Glasba pa je pot za odkrivanje povezanosti človekovega potenciala z idejo »pura vida« (čistega življenja).« Z energičnim nastopom vas bodo Gogol Bordello dvignili v sredo, 11. junija 2014 ob 21.00 v Cvetličarni v Ljubljani.