Zanimivosti

Google v orbito pošilja 180 satelitov

STA/N.J.
2. 6. 2014, 11.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ameriški tehnološki velikan Google naj bi načrtoval izgradnjo lastnega satelitskega omrežja, ki bi z internetnim signalom pokrilo področja brez ustrezne infrastrukture. Omrežje naj bi bilo sestavljeno iz 180 majhnih satelitov, celoten projekt pa naj bi bil vreden okoli milijardo dolarjev, poroča časnik The Wall Street Journal.

Arhiv Svet24

Projekt naj bi vodil ustanovitelj startup podjetja O3b Networks, pri Googlu pa naj bi zaposlili tudi inženirje podjetja Space Systems/Loral. Googlovi sateliti naj bi nad zemljo krožili na manjši višini kot običajni sateliti, druge podrobnosti pa zaenkrat še niso znane, poroča ameriški časnik.

Dostop do interneta ima po ocenah Združenih narodov 2,7 milijarde ljudi po svetu, kar predstavlja okoli 40 odstotkov prebivalstva. Tehnološka podjetja, kot sta Google in Facebook, si zato prizadevajo omrežiti še ostalih 60 odstotkov prebivalcev in si tako odpreti nove priložnosti za zaslužek.

Google je na tem področju že aktiven s projektom Loon, v sklopu katerega razvijajo atmosferske balone, ki bi na zemeljsko površje oddajali internetni signal. Pred dobrim mesecem so napovedali tudi nakup podjetja za brezpilotne letalnike Titan Airspace.

Pri Facebooku pa so avgusta lani predstavili iniciativo Internet.org, katere cilj je dostop do interneta omogočiti petim milijardam ljudi. Iniciativo poleg Facebooka sestavljajo še južnokorejski proizvajalec elektronike Samsung Electronics, ameriški proizvajalec čipov Qualcomm in štiri druga tehnološka podjetja.