Zanimivosti

S ptičjimi iztrebki nad sledove staranja

J.P.
31. 5. 2014, 15.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ko pride do prijemov za zaviranje staranja, se zdi, da vsakršni finančni zadržki izpuhtijo. Kako tudi ne – za deset let mlajši videz pač ni kar tako.

Cenovna zasoljenost in priljubljenost pri svetovnih zvezdnikih pa ne moreta prikriti dejstva, da tako imenovani gejša tretma pomeni nanos ptičjih iztrebkov na obraz. Tretma, znan tudi kot japonski oziroma slavčkov, naj bi učinkovito prikrival sledove staranja kakor tudi aken – pogosto naj bi se ga posluževala Victoria Beckham in Tom Cruise. Prav tako naj bi zaradi posebnega encima tretma deloval kot naravno belilo zoper neskladja v pigmentu.

Za sestavine pa ni zaslužna katerakoli vrsta slavčka, ampak prav posebna, ki domuje na japonskem otoku Kjušu. Ptice krmijo zgolj s semeni in jagodičjem z namenom, da bi iztrebki bili organski in veganski. Redkost je vzrok za omejeno ponudbo in visoke cene.

V Veliki Britaniji tretma izvajajo le na eni lokaciji v Londonu, kjer 90-minutna seansa stane skoraj 220 evrov.

Metoda izvira iz Japonske, ko so geiše in igralke v japonskih kabuki gledališčih odkrile, da iztrebki pripomorejo k regeneracijo poškodovane kože, kar je bil posledica nošenja ličil na osnovi svinca. Ker so sestavine docela naravnega izvora, naj bi bile primerne za vse vrste kože. K sreči nanos ni, kot bi si ga predstavljala večina, temveč rumenkast prašek. Žal pa vonj ni najbolj prijeten.