Zanimivosti

ZDA vohunijo tudi za Slovenci

Č.K./M.J.
1. 6. 2014, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Veliko časa smo mislili, da smo premajhni in premalo pomembni v očeh Američanov, da bi za nami vohunili. Motili smo se, saj se je Slovenija znašla na seznamu držav, ki jim je prisluškovala ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA).

Reuters, mnz.gov.si

Na dan so prišli najnovejši dokumenti, ki jih je v javnost dal zloglasni ameriški žvižgač Edward Snowden. Iz njih jasno izhaja, da je NSA nadzirala delegacije in veleposlaništva Slovenije. Tako se je naša država znašla na seznamu mnogih držav, za katerimi je NSA vohunila. Med njimi so svetovne velesile Brazilija, Italija, Francija, Nemčija, Indija, Japonska ter tudi male države, kot sta na primer Gruzija in Vietnam.

Pri tem se postavlja vprašanje, zakaj so ZDA vohunile za Slovenijo, malo obrobno državo v Evropski uniji. Po nekaterih informacijah naj bi ameriške oblasti zanimala slovenska zunanja politika in stališča naše države do dogodkov v mednarodni skupnosti. Samo spomnimo, kako je NSA junija 2010 med srečanjem skupine G20 (20 ekonomsko najmočnejših držav sveta) v Torontu vodila kar šestdnevno vohunsko akcijo z veleposlaništva v Kanadi.

Reuters

Pri tem pa niso delali razlik, ali gre za zavezniško ali sovražno državo, samo zato, da bi imeli diplomatske in ekonomske prednosti pred ostalimi svetovnimi velesilami. Razkritje ameriških nečednih poslov je takrat sprožilo ogorčenje svetovne javnosti, kar je imelo posledice tudi v ZDA. Na tnalu ameriških vohunov se niso znašli samo svetovni politiki, Američani namreč budno spremljajo dogajanje na svetovnem spletu, prek katerega lahko nadzorujejo dnevne aktivnosti in življenje svoje tarče, ki je lahko vsakdo izmed nas. Kot poročajo britanski mediji, NSA na skrivaj nadzoruje ljudi s sistemom XKeyscore, kar jim omogoča celovit pregled nad aktivnostmi tarče.

Reuters, mnz.gov.si