Zanimivosti

Ali ste se pred nakupom novega televizorja?

Sašo Avramovič
27. 5. 2014, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V zadnjih letih se je tehnologija televizijskih sprejemnikov izjemno razvila in vse več ljudi se odloča za menjavo starega televizorja z novim. Po različnih trgovinah so kupcem na voljo plazma televizorji, LCD-televizorji in LCD LED-televizorji. Kakšne so prednosti in slabosti posameznega?

Profimedia

Zbrali smo vse potrebne informacije in veliko nasvetov, če se odločate za nakup novega televizorja.

Plazma televizorji so pogosto televizorji večjih dimenzij, diagonale zaslonov pogosto presegajo meter ali meter in pol. Pri plazmi (pravzaprav je to ioniziran plin) se prosto tavajoči elektroni zaletavajo v mešanico žlahtnih plinov, ki zato oddajajo UV-svetlobo.

Ta svetloba osvetljuje pike na fosforescenčnih premazih notranje strani zaslona (trije premazi za tri barve – rdeča, zelena, modra), in ko zažarijo različne kombinacije sosednjih pikic, vidimo različne barve na zaslonu. Med prednosti lahko štejemo boljši kontrast, večji vidni kot, svetlejše barve in hiter odziv, kar pomeni, da plazma dobro prikazuje hitro gibanje. Omenjene prednosti pridejo še bolj do izraza v temnejših prostorih in med gledanjem filmov. Slabosti pa sta večja poraba elektrike kot LCD TV, prav tako pa naj bi bila življenjska doba nekoliko krajša kot doba LCD-ja.

Tehnologija LCD v primerjavi s plazmo deluje drugače, saj uporablja osvetlitev z zadnje strani, to svetlobo pa pod različnim naklonom prepuščajo tekoči kristali − tako različno obarvajo celice, ki jih vidimo kot barvne pikice na zaslonu. Med prednosti (nekaj smo jih našteli že prej) še lahko prištejemo, da so tanjši in lažji, med slabosti pa tudi to, da naj bi imeli malce slabši kontrast v primerjavi s plazmo.

V zadnjih letih pa so klasično fluorescentno osvetlitev ozadja (LCD-televizorji) nadomestili tudi s svetlečimi LED-diodami. Govorimo o LCD LED-televizorjih, nadgradnji LCD-ja. Svetleče LED-diode so lahko le bele barve ali pa so sestavljene iz niza rdeče, modre in zelene barve.

Še nekaj je treba omeniti, in sicer to, da glede na to, kako so razporejene svetleče diode, ločimo dve osnovni vrsti televizorjev LED. Pri prvi vrsti so diode razporejene ob robu zaslona (temu pravimo robna osvetlitev – angleško Egde LED), pri drugi vrsti pa so svetleče diode razporejene po celotni površini zaslona (temu pravimo polna osvetlitev – angleško Full LED). Med prednosti lahko štejemo daljšo življenjsko dobo in ostrino ter svetlost, dober kontrast … Res pa je, da so v osnovi malce dražji televizorji.