Zanimivosti

Mercedes melje dalje

Autobild/M.J.
27. 5. 2014, 09.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Dominanca srebrne zvezde se je nadaljevala tudi v Monte Carlu, le da je Rosberg po štirih dirkah premagal Hamiltona in se spet zavihtel na vrh. V dirki smo videli celo vrsto nenavadnih dogodkov in okvar, na progi pa je bil tudi varnostni avto.

Reuters

Šest dirk, šest zmag, od tega pet dvojnih – bera Mercedesa v novi eri formule 1 je zares fenomenalna. Že na startu so vsa pričakovanja, da bo med obema dirkačema ekipe Mercedesa počilo, izginila in Rosberg se je odpeljal v vodstvo, ki ga do cilja ni več izpustil. A dirko so z varnostnim avtomobilom prekinili že po nekaj ovinkih, ko je Perez s force indio zapel za Buttonovega mclarna in se ustavil v ograji. Po varnostnem avtomobilu je Rosberg držal konkurenco na razdalji, čeprav se je Hamilton podal v lov za njim.

A že pred polovico dirke je na progo še drugič prišel varnostni avto, ko je pri izhodu iz tunela v ograjo priletel Sutil s sauberjem. Hamilton je ravno takrat hotel prej priti v bokse in bi morda lahko le tako prišel pred moštvenega kolega na ozki ulični stezi, a je varnostni avto pomenil menjavo koles v procesiji in Hamilton je moral počakati nekaj sekund, da so najprej opremili Rosberga.

Hamilton se je večino dirke držal Rosberga, a je v zadnjem delu dirke močno popustil, saj mu je nekaj priletelo v levo oko. Daniel Ricciardo z red bullom je tako Britanca ujel, a prehitevati je tu nekaj povsem drugega. Avstralec je zdaj že drugo dirko zapored končal na stopničkah in celo prehitel svetovnega prvaka Vettla, ki mu je še enkrat več odpovedal pogonski sklop, tokrat turbo.

Vettel je javil težave po prvem varnostnem avtomobilu, prišel v bokse, se za kratko vrnil na stezo, potem pa so ga poklicali v predčasni pokoj monaške dirke. Tako se je na tretje mesto zavihtel Räikkönen, ki je na startu obšel Ricciarda in Alonsa. A po postanku med drugim varnostnim avtomobilom je Fincu gumo predrl Chilton, ki je nerodno prehiteval varnostni avto, in Räikkönenove prve stopničke po vrnitvi k rdečim so šle po zlu, saj je moral samo krog zatem spet v bokse.

Zmešnjava pri vrhu je zato pomenila, da je Alonso končal osamljen četrti in ohranil skupno tretje mesto v točkovanju. Räikkönen je padel na začelje in se malo pred koncem dirke prebil do točk, nakar je v Mirabeauju nerodno zaprl Magnussena in polomil krilce.

Peto mesto je pred napadajočim Buttnom z mclarnom osvojil Hulkenberg, smolo Magnussena in Räikkönena pa je izkoristil Massa s sedmim mestom, Grosjean pa je še enkrat pripeljal nekaj točk lotusu.

Okvare motorja Bottasa z williamsom, Vergna s toro rossom in trčenje Gutierreza (sauber) v Rascassu je pomenilo, da se je Jules Bianchi z marussio na cilj pripeljal kot osmi, a zaradi kazni pribitka 20 sekund je Francoz padel na deveto mesto, vseeno pa osvojil prvi dve točki za rusko ekipo.

Kar osem odstopov, od tega Maldonado sploh ni startal, je vsaj delno začinilo dolgočasno dirko. Sezona se nadaljuje čez 14 dni v Kanadi.