Zanimivosti

Sladka recepta za sladke velikonočne praznike

S. A., Vera Ramšak/Revija Anja/N.J.
20. 4. 2014, 10.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Za velikonočne praznike se velja prav posebej potruditi in svoje čute razvajati s sladkimi presežniki iz kuhinje. Predstavljamo vam recepta za dve odlični sladici. To so velikonočni piškoti in čokoladna jajčka. Naj tudi pri vas doma zadiši po slastnih dobrotah.

Aurora

Za 20 polnjenih piškotov in 25 piškotov z luknjico za testo potrebujemo 250 g moke (tip 400), 50 g mletih mandljev, 150 g drobnomletega rjavega sladkorja, ščepec soli, jajce in 150 g masla. Za čokoladni preliv potrebujemo 100 g sladkorja v prahu, 2 žlici limoninega soka in 20 g kakava v prahu, za barvni preliv pa vsakič 120 g sladkorja v prahu in 2 žlici sadnega soka (na primer višnjevega ali multivitaminskega). Za nadev 160 g bele čokolade in 40 g masla. Vse sestavine za testo zgnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v folijo in za pol ure postavimo v hladilnik. Testo razvaljamo na pomokani površini. Za piškote z nadevom naj bo debelo 2 mm, za piškote z luknjico 4 mm. Z modelom v obliki velikonočnih živali izrežemo like. Petindvajsetim piškotom naredimo pri vrhu luknjico. Piškote položimo na pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo na 200 stopinjah (v pečici na vroči zrak na 175 stopinjah) 15 minut. Ko se piškoti ohladijo, jih okrasimo z različnimi barvami. Te pripravimo tako, da sladkor v prahu zmešamo z limoninim sokom, dodamo kakav ali sadni sok. Barve naj se dve uri sušijo. Za nadev stopimo maslo in belo čokolado nad parno kopeljo. Za uro postavimo na hladno. Nadev namažemo na piškot in sestavimo po dva skupaj.

Aurora

 

Za 12 čokoladnih jajčk potrebujemo za testo 60 g sladkorja, ščepec soli, 4 žlice olja, 150 g pinjenca, 140 g moke (tip 400), žličko pecilnega praška, vaniljin strok in žlico kakava v prahu. Poleg tega potrebujemo še 12 jajc in 1 žlico olja. Jajca previdno preluknjamo in vsebino stresemo v posodico. Luknjico razširimo, da bomo lahko potem v lupino vlili nadev. Lupino speremo z zelo vročo vodo in odložimo na kuhinjski papir. Notranjost lupine s pomočjo čopiča namažemo z oljem. Pekač za mafine obložimo z alufolijo in nanjo položimo lupine. Jajca kremasto stepemo. Dodamo sladkor, sol, olje in pinjenec in do gladkega stepemo. Moko zmešamo s pecilnim praškom in dodamo jajčni zmesi. Iz stroka postrgamo vaniljino sredico. Testo razdelimo na pol. V eno polovico dodamo kakav, v drugo vaniljo. Napolnimo dresirni vrečki in jajčne lupine do polovice napolnimo z vaniljevim in kakavovim testom. V ogreti pečici pečemo od 25 do 30 minut na 180 stopinjah (pečica na vroči zrak 160 stopinj).

Aurora