Zanimivosti

Mladim grozijo hude težave s spolnostjo!

N.J.
20. 4. 2014, 13.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nova študija je pokazala, da je pri današnjimladini velika verjetnost, da bodo imeli v kasnejših letih precejšnje težave s spolnostjo. Vas zanima, zakaj?

leggo.it

Spanje je pomemben del življenja, so prepričani strokovnjaki. Glede na študijo, objavljeno v Science, mladi danes veliko premalo spijo, kar bi lahko vplivalo na njihovo plodnost. Znanstveniki so preizkus naredili na drobnih mušicah. Mlade muhe spijo v primerjavi s starejšimi veliko več, to je vzorec, ki se v živalskem svetu redno pojavlja, pravi Amita Seghal, vodja projekta. Motnje spanja v prvi vrsti vplivajo na dvoje - na obnašanje in sposobnost 'parjenja'. "Tudi otroci, tako kot male muhe, spijo veliko." A kaj se zgodi, če tega spanca ni dovolj? 

Raziskovalci so uporabili muhe, ki so gensko tako spremenjene, da spijo manj časa kot običajno, in to tako, da se proizvaja dopamin. To na muhe vpliva tako, da se ne zmorejo obnašati enako kot običajne muhe, ki v 'mladosti' dovolj spijo. Težave imajo predvsem pri parjenju. Podobno naj bi bilo tudi pri ljudeh. "Raziskava je pokazala, da pri ljudeh količina spanca v otroštvu močno vpliva na obnašanje v dobi zrelosti," je raziskavo zaključila Seghalova.