Zanimivosti

Znate izbrati pravo čelado?

Sašo Avramovič
12. 4. 2014, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Kolesarska čelada je najpomembnejša oprema kolesarja, saj ga ščiti pred morebitnimi poškodbami. Z zakonom je določeno, da morajo na kolesu nositi čelado samo otroci (tudi ko so otroci samo potniki na kolesu) do 14. leta, vseeno pa svetujejo, da bi čim več kolesarjev uporabljajo čelado. Kakšno izbrati in kakšne so cene?

Profimedia

Čelada Polisport Speedy
bokal-sport.si (17,05 EUR)

 

Čelada Met Pilgrim
extremevital.com (42,66 EUR)

 

Čelada Ked VS
factorystore.si (43,94 EUR)

Nekaj nasvetov o tem, kako in kakšno čelado izbrati, je zbranih tudi na spletni strani Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa (AVP). Dobro je vedeti, da mora biti kolesarska čelada izdelana v skladu z mednarodnim standardom za kolesarske čelade EN 1078 z oznako CE. Na nalepki mora biti oznaka proizvajalca, države, kjer je bila izdelana, velikost čelade in leto proizvodnje. Na levi strani čelade mora biti nalepka z oznako standarda, na desni notranji strani čelade pa je obvezno tudi navodilo, kako se uporablja čelada. Ko boste izbirali čelado, je najpomembnejše, da je primerne velikosti. S priloženimi blazinicami ali s posebnim sistemom za uravnavanje si jo prilagodite tako, da trdno stoji na glavi in da je obenem tudi udobna. Kot piše na spletni strani AVP, morajo biti trakovi za zapenjanje nastavljeni tako, da čelado tudi ob morebitnem udarcu obdržijo na glavi in obenem preprečujejo gibanje čelade po glavi.

Profimedia

Vzemite otroka s seboj!

Ko se boste odpravili kupovat otroško čelado, pa je najbolje, da se v trgovino odpravite skupaj z otrokom. Na ta način boste vsekakor izbrali primerno velikost. Lahko ste pozorni tudi na število odprtin za zrak na otroški čeladi. Kot je navedeno na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije (ZPS), lahko število odprtin za zrak pripomore k večji zračnosti. Vsaj sprednje odprtine naj imajo mrežico, ki varuje pred mrčesom. Pri izbiri otroške čelade lahko izbiro vzorca in barve prepustite otroku. Saj veste, če bo čelada otroku všeč, jo bo na kolesu z veseljem uporabljal.

»Uporabo čelade svetujemo vsem kolesarjem, saj tovrstna zaščita glave rešuje življenja in hujše posledice padcev.« Policija

Jo znate pravilno nositi?

Treba pa je povedati, da moramo čelado pravilno nositi, da bo lahko preprečila udarec. Na glavi mora ležati tako, da je njen prvi rob približno dva centimetra nad obrvmi. Med vožnjo mora biti vselej zapeta s trakovi za zapenjanje, ki se morajo prilegati bradi. Kot je zapisano na spletni strani ZPS, lahko le pravilno nameščena čelada zagotavlja varnost, zato ne popustimo otroku, da si jo odmakne s čela – mnoge namreč čelada sprva moti. Prav tako je otrok ne sme potegniti prenizko na oči.

V Zakonu o pravilih cestnega prometa (34. člen) je določeno, da mora imeti otrok med vožnjo kolesa ustrezno pripeto zaščitno kolesarsko čelado. Enako pa velja tudi takrat, kadar se vozi na kolesu kot potnik. Odrasli po zakonu ne potrebujemo čelade, a vseeno svetujejo, da bi čelado uporabljalo čim več kolesarjev. »Uporabo čelade svetujemo vsem kolesarjem, saj tovrstna zaščita glave rešuje življenja in hujše posledice padcev. V praksi je veliko primerov, ko so že manjši padci s kolesom povzročili smrt ali hude telesne poškodbe s trajnimi posledicami,« so nam sporočili s policije.