Zanimivosti

FBI 'napadla' resničnega Indiano Jonesa

U.K.
12. 4. 2014, 08.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Skupina FBI agentov je vdrlo v hišo 91-letnega Dona Millerja. Po pregledu hiše pa niso mogli verjeti kaj so našli.

V hiši je bilo pravo bogastvo!

»Še nikoli nisem videl takšne zbirke arheoloških predmetov, razen v največjih muzejih po svetu,« je dejal Larry Zimmerman, profesor antropologije, ki so ga poklicali, da je pregledal predmete. »Vzelo mi je sapo.« Don Miller je imel res izjemno zanimivo življenje, zaradi zgodovinske zbirke pa so ga takoj poimenovali resnični Indiana Jones. Nenazadnje Don živi v Indiani. Don se je rodil v manjšem mestecu v bližini Indianapolisa in se med drugo svetovno vojno vpisal v vojsko. Kasneje je sodeloval pri projektu Manhattan in sodeloval z Oppenheimerjem, Fermijem, Einsteinom, spoznal je tudi predsednika Trumana. A tam se je njegovo burno življenje šele začelo. Po vojni se je vpisal v Pomorski Avionic Center s katerim je dobesedno obrodil svet. Predvsem je bila njegova strast arheologija in zaradi tega je imel kar nekaj težav. Aretirali so ga na Egypčansko-Libijski meji in v Mehiki kjer je raziskoval majevske ostanke. A to ga ni ustavilo.

Med drugimi predmeti so pri njemu našli egipčanski sarkofag, terakotskega bojevnika iz Kitajske, kanu iz južne Amerike, puško vojaka, ki je umrl skupaj s Custerjem, dragulj dinastije Ming, kos Hitlarjevega bunkerja, 18 metrsko kožo anakonde, skrčeno glavo in številne Azteške figurice.

Tekom let je potoval po vsem svetu in iskal redke arheološke predmeti, ki jih je shranjeval doma. Med drugimi predmeti so pri njemu našli egipčanski sarkofag, terakotskega bojevnika iz Kitajske, kanu iz južne Amerike, puško vojaka, ki je umrl skupaj s Custerjem, dragulj dinastije Ming, kos Hitlarjevega bunkerja, 18 metrsko kožo anakonde, skrčeno glavo in številne Azteške figurice. Don sicer nikoli ni skrival svoje zbirke in pravzaprav sploh ni vedel, da dela kaj narobe. Kljub temu so v njegovo hišo vdrli agenti, umetnine in arheološke predmete pa naj bi sedaj vrnili v države od koder jih je odpeljal. Dona niso še ničesar obsodili, a je vprašanje ali bo tako tudi ostalo.