Zanimivosti

Grozi nam resnična katastrofa

M.J.
17. 3. 2014, 10.50
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

NASA je poslala opozorilo: globalni industrijski civilizaciji zaradi pretiranega izkoriščanja naravnih virov grozi kolaps v roku samo nekaj desetletij. In tokrat ni govora še o eni teoriji zarote, tokrat je govora o opozorilu, ki prihaja s strani raziskovalcev NASE.

Arhiv Svet24

Raziskave, ki jih je vodil matematik Safa Motesharri, je financiral Goddardov center za vesoljske polete, opozarjajo, da je svetovno prebivalstvo zaradi prekomernega izkoriščanja naravnih virov obsojeno na katastrofo.

''Proces vzpona in propada je v bistvu ciklus, ki se v zgodovini neprestano ponavlja,'' pojasnjuje ta akademska študija. Kombinacija izkoriščanja, neenakomerne razporeditve bogastva in prekomerne potrošnje bi lahko pripeljalo do kolapsa naše družbe v samo nekaj desetletjih, pravijo znanstveniki pri Nasi. Raziskava nakazuje na to, da so lahko tudi napredne civilizacije krhke in izginile, tako kot izginilo Rimsko cesarstvo.

Razslojevanje in razlike med bogatimi in siromašnimi ter preveliko izkoriščanje naravnih bogastev so v preteklosti že odigrale pomembno vlogo v propadu civilizacij.

Pravičneje razporediti bogastvo, manj trošenja in ustaviti rast števila prebivalstva

Da bi to katastrofo lahko preprečili, strokovnjaki pri Nasi priporočajo načine, kako bi se lahko bogastvo pravičneje razdelilo, kako bi se zmanjšala pretirana poraba naravnih bogastev in kako bi zaustavili rast prebivalstva.

Zanimivo je, da so strokovnjaki, katere je financirala NASA potrebovali več mesecev in da so porabili veliko denarja, da so prišli do ugotovitve, da teorija, ki jo je v 18. stoletju sestavil angleški demograf in politični ekonomist Thomas Malthus pravilna. Zanimivo dejstvo, saj so njegovo teorijo do pred kratkim označevali kot napačno, sedaj pa se ponovno pojavljajo sumi, da bi le-ta lahko bila pravilna.