Zanimivosti

Panasonic in Tesla nameravata zgraditi milijardo dolarjev vredno tovarno baterij

STA/M.J.
2. 3. 2014, 09.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Japonski proizvajalec elektronike Panasonic in ameriški proizvajalec električnih avtomobilov Tesla Motors se dogovarjata o gradnji milijardo dolarjev vredne tovarne baterij v ZDA, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Reuters

Japonski elektronski gigant je k sodelovanju pri projektu povabil tudi več drugih japonskih podjetij, saj želi na ta način znižati proizvodne stroške litij-ionskih baterij, ki jih uporabljajo električna vozila.

Proizvodnja omenjenih baterij predstavlja velik delež končne cene električnega vozila, z znižanjem stroškov njihove proizvodnje pa želijo v Tesla Motors električna vozila narediti bolj dostopna za širši krog kupcev.

Novo tovarno, v kateri bodo potekali vsi proizvodni procesi od surovine do končnega izdelka, naj bi odprli leta 2017. V njej naj bi tako izdelovali majhne lahke baterije za vozila Tesla Motors, po možnosti pa tudi za Toyota Motor in druge avtomobilske proizvajalce.

Panasonic je s Tesla Motors sodeloval že pri razvijanju nove generacije avtomobilskih baterij, lani pa je razširil pogodbo o dobavi litij-ionskih baterij na okoli dva milijona enot do leta 2017.

Iz japonskega podjetja so še sporočili, da preučujejo vse možnosti za poglobitev sodelovanja s kalifornijskim podjetjem.