Zanimivosti

Odkrili zvezdo, ki je nastala le malo po velikem poku

STA / J. P.
10. 2. 2014, 09.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Avstralski astronomi so odkrili 13,6 milijarde let staro zvezdo, ki je s tem postala najstarejša doslej odkrita zvezda na nebu. Zvezda je, kot verjamejo znanstveniki, nastala le nekaj sto milijonov let po velikem poku, v katerem je nastalo vesolje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Doslej najstarejši poznani zvezdi sta bili stari okoli 13,2 milijarde let - eno so leta 2007 odkrili evropski, drugo pa lani ameriški znanstveniki. Raziskovalec avstralske nacionalne univerze v Canberri Stefan Keller pojasnjuje, da je novo odkrita zvezda, poimenovana po bibličnem Metuzalemu, tej starosti relativno blizu.

Zvezda leži v naši galaksiji, Rimski cesti, in je od Zemlje oddaljena okoli 6000 svetlobnih let. Bolj suhoparno oziroma kataloško ime zanjo je SMSS J031300.36-670839.3.

Zvezdo so avstralski astronomi odkrili z univerzitetnim teleskopom Skymapper, ki je izvedel petletni pregled južnega neba.

In kako so znanstveniki starost zvezde odkrili? Kot ključen znak izpostavljajo popolno odsotnost kakršne koli zaznane ravni železa v spektru njene svetlobe. Manj kot je namreč v spektru zvezdine svetlobe železa, starejša je.

V primeru zvezde, na katero so se osredotočili avstralski znanstveniki, je količina prisotnega žleza manj kot milijoninka tiste, ki je izmerjena pri Soncu. Je tudi najmanj 60-krat manjša od zaznane pri kateri koli drugi doslej poznani zvezdi. "To kaže, da je naša zvezda najstarejša med doslej odkritimi," pravi Keller.