Zanimivosti

Odstranili več kot 6,5 tone neeksplodiranih ubojnih sredstev

STA/M.J.
15. 1. 2014, 14.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Pripadniki državne enote Civilne zaščite (CZ) za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so lani v Sloveniji opravili 453 intervencij, na katerih so odstranili 3635 kosov nevarnih ostankov 1. in 2. svetovne vojne v skupni teži 6745 kilogramov. Izstopajo letalska bomba, najdena v Silovi pri Velenju, in dve minometni mini, najdeni na Rombonu.

Arhiv Svet24

Pripadniki državne enote CZ za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi na ozemlju Slovenije vse leto odstranjujejo nevarna neeksplodirana ubojna sredstva, jih večino skladiščijo in nekajkrat na leto uničijo na poligonu za uničenje.

Večino lanskih najdb so uničili na poligonu, nekatere pa za prevoz in skladiščenje niso bile primerne, zato so jih uničili na kraju najdbe. Izstopajo uničenja letalske bombe kalibra 250 kilogramov v Silovi pri Velenju in dveh avstrijskih minometnih min kalibra 22 centimetrov na pobočju Rombona, piše na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Med odstranjenimi neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so tudi v letu 2013 prevladovale topovske granate, minometne mine, ročne bombe in strelivo za pehotno orožje, ki so ostanki 1. in 2. svetovne vojne. Ti ostanki so kljub starosti več kot 50 ali 100 let še vedno nevarni in lahko ob neprimernem ravnanju eksplodirajo in povzročijo hude telesne poškodbe in veliko materialno škodo, opozarjajo na upravi.

V zadnjih osmih letih, od 2005 do 2013, so pripadniki državne enote CZ za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi vsako leto odstranili in uničili okoli deset ton teh ubojnih sredstev, statistično povprečno po 25 kilogramov na dan. Največ so jih našli na severnem Primorskem, na ozemlju, kjer je potekala soška fronta.

Sicer pa so jih največ odstranili leta 2003, in sicer kar 18 ton, leta 2012 so odstranili približno šest ton, lani malenkost več. Na Upravi RS za zaščito in reševanje lansko in predlansko zmanjšanje pripisujejo manjšemu številu gradenj in opuščanju kmetijskih zemljišč, saj ljudje na neeksplodirana ubojna sredstva naletijo predvsem pri kmetovanju in gradbenih delih.

Pripadniki državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi so posebej izurjeni in izšolani pripadniki CZ, ki praviloma neeksplodirana ubojna sredstva ne iščejo, temveč odstranjujejo tista, ki jih najdejo ljudje in najdbo sporočijo na številko 112. Sicer pa so pripadniki te enote prostovoljci CZ, ki tovrstno odstranjevanje opravljajo prostovoljno.