Zanimivosti

Pazite! Knjigarna vas ogoljufa!

Simon Rosc / N.J.
8. 1. 2014, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Finančno stanje v državi ni rožnato in gospodarska kriza je dodobra načela tudi založniško dejavnost. Vse lepo in prav in založnikom v težavah tudi pogledamo skozi prste, a le do trenutka, ko se to ne sprevrže v goljufijo, kakršno nam je opisala naša bralka, ki je želela ostati anonimna.

V uredništvo smo prejeli klic naše zveste bralke, ki je kot ljubiteljica knjig ogorčena nad ravnanjem podjetja Knjigarna PD, d. o. o. Svojo žalostno zgodbo je začela pripovedovati s prvim nakupom knjige avtorice Marije Merljak, ki se je zgodil pred leti, ko so jo iz omenjenega podjetja poklicali in ji ponudili nakup knjige. Ker se ji je zdela nadvse zanimiva, je v nakup privolila in knjigo, tako kot veleva dobra poslovna praksa, takoj po plačilu tudi dobila. Čez čas je sledil še en klic, prav tako iz družbe Knjigarna PD, ponudili so ji nakup še druge knjige iste avtorice Marije Merljak in Mojce Koman, z naslovom Knjiga za zdravo življenje. Na podlagi svoje prve dobre izkušnje, je oktobra 2012 knjigo naročila. Kot so ji v podjetju dejali, naj bi knjiga izšla decembra 2012, a december je minil kot blisk in knjige ni prejela.

Knjige že od leta 2012 ni!

Ker še vse do junija 2013 knjige ni bilo v njenem poštnem nabiralniku, se jim je odločila pisati. Poslala je dopis, v katerem jih je opozorila na njihove neizpolnjene obljube in zahtevala knjigo, ki jo je plačala že 6 mesecev pred tem. Kot so ji sporočili iz Knjigarne PD, naj bi bil razlog za takšno situacijo v finančnih težavah in da bo knjiga zagotovo izšla leta 2014. Zdaj je leto 2014 in knjiga še vedno ni našla poti do njenega poštnega nabiralnika. V raziskovanju zgodbe smo naleteli na spletne forume, na katerih so se ogorčeni uporabniki pritoževali nad podjetjem Knjigarna PD, pri katerem so za različne knjige vnaprej plačali celotne zneske, knjig pa po letu dni ali še več niso prejeli.

radioaktual.si

 

Marija Merljak: »Z založbo smo bili dogovorjeni za oddajo tekstov, ki sva jih s soavtorico oddali že pred približno dvema letoma.«

Eden od uporabnikov foruma je zapisal, da je po dveh letih, ko knjige ni prejel, zahteval vračilo denarja, a je imel srečo in so mu denar vrnili. Eden izmed zadnjih zapisov na forumu iz decembra 2013 pa se glasi: »Smo naročili knjigo decembra 2012 in smo jo tudi pošteno plačali, kot se spodobi, in tudi nam so obljubili, da jo bomo dobili januarja. /…/ Zdaj pa nismo dobili knjige, pa je že december.« Kot smo izvedeli od naše bralke in smo se prepričali tudi sami, je izjemno težko stopiti v kontakt z omenjeno družbo. Večkrat smo klicali, a razen posnete telefonske tajnice ob našem klicanju ni nihče dvignil telefonske slušalke.

Po neuspelih klicih smo se po odgovore obrnili na Marijo Merljak, eno od avtoric knjige, ki jo je naročila naša bralka. Povedala nam je, da težava nikakor ni v avtorjih knjig, temveč v družbi Knjigarna PD, ki ima po njenih informacijah hude finančne težave. »Z založbo smo bili dogovorjeni za oddajo tekstov, ki sva jih s soavtorico oddali že pred približno dvema letoma, kako stvari potekajo od oddaje tekstov dalje, pa je povsem v rokah založbe,« nam je pojasnila Merljakova, ki se ji zdi »hudo, da od ljudi poberejo naročila, potem pa knjig toliko časa ne prejmejo,« a kot je še dejala, avtorji pri tem ne morejo spremeniti ničesar.

»Vsa leta smo pobirali predplačila za knjige, kar je funkcioniralo vse do krize.«

Uspelo se nam je dokopati tudi do telefonske številke direktorja Knjigarne PD, Matjaža Bizjaka, ki je omenjen fiasko z dostavljanjem knjig upravičeval z gospodarsko krizo, ki je prinesla finančne težave tudi njim. »Vsa leta smo pobirali predplačila za knjige, kar je funkcioniralo vse do krize. Če bi vnaprej vedeli, da se bo to zgodilo, potem bi ta način prodaje prenehali pravi čas. Danes prodaje knjig s prednaročili ne izvajamo več,« nam je zatrdil Bizjak. Na vprašanje, zakaj svojih naročnikov vsaj ne obvestijo, da bo do zamude prišlo in kdaj bo kupljena knjiga dostavljena, nam je odgovoril, da bi to storili, če bi vedeli. Dodal je še, da so trenutno knjige natisnjene in jih dostavljajo. Vsakemu naročniku pa se posebej opravičijo, saj so jim stranke še kako pomembne.